четвер, 15 жовтня 2009 15:19

Більшість Нобелівського комітету не хотіла присуджувати премію Обамі

Більшість Нобелівського комітету не хотіла присуджувати премію Обамі

Пропозиція присудити Нобелівську премію миру цього року президентові США Бараку Обаме спочатку не викликала захоплення у членів Нобелівського комітету, повідомило в четвер агентство ЕФЕ з посиланням на норвезьке видання "Верденс Ганг".

З п"яти членів норвезького Нобелівського комітету троє виступали проти цієї пропозиції, проте пізніше вони змінили свою точку зору.

Один з членів комітету, Інгер-Марі Іттерхорн висловлювала сумніви в тому, що Обама здатний виконати свої зобов"язання перед міжнародною спільнотою. Вона заявила, що ще дуже рано вручати премію Обамі, оскільки він знаходиться на посаді президента всього десять місяців.

"Я чекала нових дискусій, особливо навколо тих питань, які я вважаю проблематичними, наприклад, навколо війни в Афганістані", - сказала вона.

Проте, як заявив голова комітету Турб"єрн Ягланд, що активно виступав за вручення премії Обамі, скептиків вдалося переконати. "Процес (обговорення - ред) перебігав абсолютно нормально, і рішення було одноголосним", - сказав він.

За словами представників комітету, Обама зробив "надзвичайні зусилля у зміцненні міжнародної дипломатії та співпраці між народами". Президент США також вжив заходів щодо досягнення "світу без ядерної зброї".

Про вручення Нобелівської премії миру Бараку Обамі було оголошено 9 жовтня. Нагорода була привласнена президентові у зв"язку з тим, що він при вступі на посаду пообіцяв піклуватися про інтереси інших країн і припинити війну в Іраку.

Як стало відомо ЗМІ, сам президент США при звістці про вручення премії зніяковів і заявив, що сприйме нагороду як аванс і стимул до майбутніх дій. Грошову частину премії Обама пообіцяв віддати на добродійність.

Церемонія вручення премії пройде 10 грудня 2009 року в Осло. Обама заявив, що приїде до Норвегії на цю церемонію.

Норвезький парламент призначає п"ять членів Нобелівського комітету строком на шість років, відзначає ЕФЕ.

За матеріалами Інтерфакс-Україна, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Більшість Нобелівського комітету не хотіла присуджувати премію Обамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути