середа, 16 вересня 2009 13:06

Новий генсек НАТО пропонує Росії партнерство

Новий генсек НАТО пропонує Росії партнерство

Новий генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен виступає за встановлення "безпрецедентного і неупередженого діалогу" з Росією в цілях зниження напруженості з питання безпеки в Європі і боротьби із загальними для альянсу і Москви загрозами. Про це він заявив сьогодні в інтерв"ю лондонській газеті Financial Times.

"Росія повинна розуміти, що НАТО існує і що НАТО є основою для встановлення трансатлантичних відносин", - сказав Расмуссен. На його думку, Москва і альянс повинні розвивати "реальне стратегічне партнерство" в таких сферах, як терористична загроза, піратство і проблема Афганістану.

Расмуссен відзначив також, що у Росії і НАТО є розбіжності з приводу наслідків торішнього конфлікту Москви і Тбілісі і можливого розширення альянсу за рахунок вступу до нього України. "Нам слід брати до уваги, що у Росії [у зв"язку з розширенням альянсу] є законні причини для неспокою з приводу безпеки", - підкреслив він.

Генсек НАТО також повідомив, що має намір відправити високопоставлених представників альянсу до Москви, щоб отримати точку зору Кремля на стратегію розширення альянсу в довгостроковій перспективі. При цьому Расмуссен відзначив, що готовий обговорити пропозицію президента Росії Дмитра Медведєва про нову структуру безпеки в Європі. "Я відкритий для обговорення пропозиції Медведєва. Цей діалог може бути досить корисним, якщо він створить більшу довіру і під час нього будуть обговорені законні побоювання Росії з приводу її безпеки", - заявив Расмуссен.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Новий генсек НАТО пропонує Росії партнерство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути