четвер, 17 лютого 2011 18:13

Новий Трудовий кодекс дозволяє керівнику підглядати та слухати чужі телефонні розмови

Новий Трудовий кодекс дозволяє керівнику підглядати та слухати чужі телефонні розмови

Перше читання у ВР пройшов проект № 1108 нового Трудового кодексу лідерів офіційного профспілкового руху Василя Хари, Олександра Стояна, а також депутата Ярослава Сухого.

"Депутатам захотілось слави. Олександр Стоян - колишній голова ФПУ, Василь Хара - нинішній, Ярослав Сухий, можливо, хоче зайняти це місце. Мабуть, тому автори нового Кодексу перш за все подумали про те, як усунути конкуренцію - незалежні профспілки", - йдеться у відозві експертів.

"Дісталось по ходу справи і найманим працівникам. Випробувальний термін при прийнятті на роботу збільшується з 3 до 6 місяців, що дозволяє роботодавцю пів-року платити копійки, а потім звільнити працівника без проблем. І попереджувати про звільнення за два місяці не потрібно" - прокоментувала проект завкафедрою управління Харківського національного економічного університету Галина Назарова.

Автори Кодексу пішли назустріч роботодавцю і в подовженні тривалості робочого часу найманого працівника, дозволивши робочий день до 10 та 12 годин.

Не виписані у Кодексі статті, що стосуються матеріальної відповідальності працівника та визначення розміру збитків підприємства. При цьому автори проекту не врахували, що п.5 ст. 4 Європейської соціальної хартії "Про захист заробітної плати" забороняє подібне самоуправство роботодавця.

Також згідно зі ст. 28 "Контроль за виконання працівниками трудових обов'язків" роботодавець може контролювати виконання працівниками трудових обов'язків, у тому числі із використанням технічних засобів. Отже, за працівником можна підглядати, підслухувати його телефонні розмови.

На думку експертів проект Трудового кодексу вимагає доопрацювання та обговорення.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Новий Трудовий кодекс дозволяє керівнику підглядати та слухати чужі телефонні розмови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути