четвер, 19 березня 2009 14:45

Новий президент Мадагаскару розпустив парламент

Новий президент Мадагаскару розпустив парламент
Новий президент Мадагаскару Андрі Ражуєліна, який прийшов до влади силовим шляхом за допомогою армії, 19 березня розпустив мадагаскарський парламент: національну асамблею і сенат.

Повноваження парламенту, за словами Ражуєліни, будуть передані тимчасовій адміністрації, яка повинна контролювати перехід країни до демократії. Раніше Ражуєліна заявляв, що перехідний період може тривати до двох років.

Андрі Ражуєліні належить призначити 12 міністрів нового перехідного уряду, зокрема визначитися з кандидатурою нового міністра оборони. Не виключено, що ним може стати один з командирів військових частин, що підтримали Ражуєліну в боротьбі з попереднім президентом Марком Равалумананою.

Політична криза на Мадагаскарі, викликана протистоянням колишнього мера столиці країни Антананаріву Аднрі Ражуєліни і президента Марка Равалуманани, тривала близько двох місяців. Жертвами масових виступів опозиції, які привели до погромів і сутичок з поліцією, стали більше 130 людей.

8 березня проти президента виступили солдати і офіцери одного з гарнізонів, розташованого в околицях столиці. Лідер бунтівників був обраний начальником генштабу. 13 березня військові ввели до Антананаріву танки, а 16 березня штурмом узяли президентську резиденцію. 17 березня Мрак Равалуманана пішов у відставку і передав владу військовій директорії, а та у свою чергу була вимушена поступитися владою Андрі Ражуєліні. Цього ж дня Конституційний суд підтвердив повноваження нового глави держави.

За матеріалами: Lenta.ru, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Новий президент Мадагаскару розпустив парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути