Ексклюзиви
понеділок, 16 березня 2009 12:57

Опозиція Мадагаскару влаштувала "помаранчеву революцію"
5

Поблизу президентського палацу на Мадагаскарі прогриміли кілька вибухів. Помічник президента Мадагаскару Марка Равалуманані вважає, що йдеться про спроби опозиції залякати главу держави. Його резиденція розташована приблизно за 20 км. від столиці Антананаріву.

У суботу лідер опозиційного руху на Мадагаскарі, колишній мер Антананаріву Ендрю Раджоєліна заявив, що опозиція вже повалила чинну владу. Він запропонував президентові піти у відставку упродовж чотирьох годин.

У п"ятницю повідомлялося, що представники військової опозиції ввели до Антананаріву танки для придушення найманих підрозділів.

Політична криза на Мадагаскарі перейшла в активну фазу у січні цього року. Тоді прихильники лідера опозиції Раджоєліна, який називає перебування при владі президента Раваломанану диктатурою, провели на центральній площі Антананаріву мітинг, який переріс у безлади. Жертвами сутичок, які тривали кілька днів, стали приблизно 70 людей.

Президент Марк Раваломанана заявив, що готовий провести референдум, щоб розв"язати політичну кризу, яка триває вже кілька місяців. Лідер опозиційного руху Андрі Раджоєліна, якого, за його словами, підтримує армія, у неділю знову закликав главу держави скласти з себе повноваження. Проте Раваломанана відмовився підкорятися вимогам опозиції і закликав розпочати політичний діалог. Тим часом у суботу противниками президента без бою було захоплено будівлю уряду, і опозиціонери призначили свого прем"єра. Заплановані раніше під егідою ООН переговори між двома сторонами були відкладені. Деякі держави, зокрема США, закликають своїх громадян у цілях безпеки залишити Мадагаскар.

За матеріалами: ИТАР-ТАСС, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція Мадагаскару влаштувала "помаранчеву революцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути