четвер, 11 квітня 2013 20:06

Новий КПК зменшує стимул застосування тортур - "Amnesty International"

Новий КПК зменшує стимул застосування тортур - "Amnesty International"
Тетяна Мазур Фото: amnesty.org.ua

Міжнародна організація "Amnesty International" вважає новий Кримінально-процесуальний кодекс України значно кращим, порівняно зі старим. Новий КПК зменшує стимул застосування тортур працівниками міліції підозрюваних, проте статистика залишається невтішною. Про це розповіла керівник офісу організації в Україні Тетяна Мазур.

"Новий кодекс містить положення, відповідно до яких строк утримання під вартою обчислюється з моменту затримання міліцією. З цього моменту затримані мають право на доступ до адвоката і незалежного медичного експерта. Зазначено, що попереднє ув'язнення, як запобіжний захід застосовується лише у виняткових випадках. Також передбачено низку альтернативних запобіжних заходів. Причини для продовження утримання під вартою мають переглядатися кожні два місяці. Явка з повинною - зізнання, зроблене міліціонерами у відділеннях міліції та поза приміщенням суду, тепер не буде вважатися доказом у суді. Однозначно, це зменшує лише один зі стимулів застосовувати тортури щодо підозрюваних", - пояснила Мазур.

Нагадаємо, новий КПК парламент схвалив у квітні 2012 року, який набрав чинності та вступив у силу у листопаді.

Зазначимо, "Amnesty International" оприлюднила статистику, що на дії міліції до прокуратури України у 2012 році надійшло 114 474 скарг, з них розслідували лише 1 750. Крім того, проти 438 міліціонерів у минулому році було порушено 320 кримінальних справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Торік на міліціонерів поскаржились більше 100 тисяч українців - Amnesty International

У зв'язку з такою статистикою представники "Amnesty International" запропонували українській владі створити незалежне державне бюро розслідувань. Зазначають, що така організація ефективно боротиметься з міліцейським свавіллям. Крім того, створення такого незалежного органу передбачено новим Кримінально-процесуальним кодексом.

Експерти зауважили, щоб новостворене бюро мало ефективність, офіси організації мають бути не лише у Києві, але і у регіонах. На запитання про фінансування створення такої організації представники "Amnesty International" наголосили, що це відповідальність уряду.

Зараз ви читаєте новину «Новий КПК зменшує стимул застосування тортур - "Amnesty International"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути