вівторок, 27 травня 2008 15:50

Нова атака РФ на Крим: у Алушти відбирають будівлі, побудовані за часів СРСР

ВАТ "Електрон" (Новосибірськ, Росія) погрожує арештом рахунків Алушти (Крим) за борг радянських часів. Якщо ж влада міста не зможе повернути російському підприємству 13 млн гривень, ВАТ збирається накласти арешт на рахунки виконкому і відібрати частину муніципальних будівель - пам"ятників історії і архітектури, пише газета "Экономические известия".

Алуштинська міськрада звернулася до генпрокурора Олександра Медведька з проханням оскаржити у Вищому господарському суді і Верховному суді судові рішення, прийняті на користь новосибірського ВАТ ПМСП "Електрон", яке входить до концерну АТ "Спецатоммонтаж" міністерства атомної енергетики Росії.

У зверненні зазначається, що ця російська компанія "намагається будь-якими способами отримати у власність кілька будівель, в яких розташовані об"єкти охорони здоров"я і освіти, єдиний кінотеатр, ЖЕК, комунальні служби, центр дитячої і юнацької творчості, пам"ятники історії і архітектури".

Все це добро росіяни хотіли б отримати як відшкодування боргу, який нібито залишився ще з радянських часів.

Представники "Електрона" стверджують, що їх компанія є правонаступником колишнього секретного підприємства, яке укладало юридичні договори за допомогою абонентської поштової скриньки.

Саме такий договір, укладений між виконкомом Алуштинської міськради і а/с А-3891 ще у 1980 р, якраз послужив підставою для судового розгляду.

"Суди різних інстанцій, не звертаючи уваги на термін позовної давності, на більш ніж сумнівну правонаступницство між колишньою "поштовою скринькою" і нинішнім ВАТ ПМСП "Електрон", не зважаючи на відсутність належних доказів, виносять постанови про стягнення з виконавчого комітету Алуштинської міськради астрономічних за мірками місцевого бюджету сум", - сказано у зверненні.

Зараз є чотири вирішення Алуштинського міськсуду і Госпсуду Криму про стягнення з мерії на користь "Електрона" майже 13 млн грн. "У разі виконання цих рішень місто буде фактично паралізовано, оскільки будуть арештовані рахунки виконкому, його майно", - попереджають алуштинські депутати.

Представник "Електрона" в Криму Костянтин Бродянський упевнений в законності претензій.

"У правонаступництві ніяких сумнівів ніколи не було у судів ні на території Росії, ні на території України", - сказав він: за його словами, при СРСР новосибірське підприємство побудувало в Алушті універсам, житлові будинки і об"єкти інфраструктури.

За його інформацією, Алуштинська міськрада вже подала касаційну скаргу. "Ось чекаємо - буде призначено справу, поїдемо до Києва і із задоволенням зустрінемося з ними в суді, - сказав він.

"У мене інструкції з Москви - довести це до кінця якими завгодно методами. Якщо для цього потрібно рахунки заарештувати - це буде зроблено", - заявив він.

Заступник мера Алушти Станіслав Колот вважає претензії новосибірців необґрунтованими: "Переважно ми маємо намір добитися відміни цих рішень", - сказав він. Разом з тим, за його словами, алуштинська влада визнає борг перед "Електроном", проте лише в 2 млн грн.

На думку алуштинських чиновників, якщо держава не втрутиться в ситуацію, буде створений небезпечний прецедент. Адже при радянській владі в кримські курорти вкладали кошти багато відомств і підприємства - і, якщо зараз всі вони почнуть вимагати повернути їм у власність муніципальні споруди кримських міст, то Крим от так і стане російським.

Як відомо, після розпаду СРСР було ухвалено рішення, згідно з яким все, що будувалося на кошти союзного бюджету, переходило під юрисдикцію тих країн, на чиїй території розташовані зони відпочинку.

Що стосується будівництва санаторіїв і будинків відпочинку на гроші союзних республік, то з приводу цих об"єктів 9 жовтня 1992 року в Бішкеці було підписано Угоду про взаємне визнання права і регулювання відносин власності, де країни визнали у себе на території об"єкти інших країн.

Нелегка тяжба йде і з Україною, де здравницями забудований весь Крим. Проте, одна справа - здравниці - санаторії і профілакторії, в яких проводиться лікування і реабілітація, наприклад, російських військових, або муніципальні будівлі Алушти. Складається таке враження, що українські підприємства нічого в Росії не будували. А якщо будували, то вони, на відміну від російських підприємств, всі споруди безоплатно подарували сусідам, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Нова атака РФ на Крим: у Алушти відбирають будівлі, побудовані за часів СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути