вівторок, 08 жовтня 2013 15:35

Нобелівська премія з фізики дісталася відкривачам "бозона Хіггса"

Нобелівська премія з фізики дісталася відкривачам "бозона Хіггса"
Фото: nobelprize.org

Нобелівська премія в галузі фізики присуджена професорам Пітеру Хіггсу ( Peter W / Higgs ) і Франсуа Енглеру ( Francois Englert ). Про це оголосили у вівторок, 8 жовтня, в Нобелівському комітеті в Стокгольмі.

Премія присуджена за " теоретичне відкриття механізму, який допомагає нам розуміти походження маси субатомних частинок, існування якого було доведено виявленням передвіщеної елементарної частинки в ЦЕРН ", йдеться в заяві комітету. Йдеться про виявлення так званого " бозона Хіггса ".

Гіпотезу про існування частинки Пітер Хіггс висунув більше 40 років тому. У червні 2012 року його існування було підтверджено в ході екперименту на Великому адронному колайдері в ЦЕРН.

Бозон Хіггса являє собою останній відсутній елемент сучасної теорії елементарних частинок, так званої Стандартної моделі. Ця гіпотетична частинка відповідає за маси всіх інших елементарних частинок, проте теорія не дозволяє точно встановити масу бозона Хіггса, і фізики спочатку розраховували, що знайти частку ( або переконатися в тому , що її не існує ) дозволять експерименти на Великому адронному колайдері .

Британець Пітер Хіггс є співробітником Університету Единбурга, а бельгієць Франсуа Енглер - Брюссельського вільного університету.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівська премія з фізики дісталася відкривачам "бозона Хіггса"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути