вівторок, 30 березня 2010 21:10

У колайдері побили рекорд енергії зіткнення протонів

У колайдері побили рекорд енергії зіткнення протонів

У Великому адронному колайдері успішно пройшло зіткнення пучків протонів на рекордній енергії потужністю 7 тераелектронвольтів.

Досягнута енергія зіткнення є максимальним значенням, яке будь-коли вдавалося отримувати в прискорювачах елементарних частинок. Попередній рекорд енергії зіткнення було встановлено в ВАК 22 березня. Він становив 3,48 тераелектронвольтів.

Перші два запуски пучків протонів на Великому адронному колайдері, зроблені раніше у вівторок, закінчилися невдачею. У першій спробі пучки не змогли зіткнутися на енергіях 2,2 тераелектронвольтів через збій у системах електропостачання ВАК. Після налагоджувальних робіт електропостачання прийшло в норму, проте другий запуск протонів зірвався через неполадки в новій системі захисту магнітів колайдера від перегрівання.

Згодом всі неполадки були усунуті, а робота колайдера продовжилася в штатному режимі. Після виходу ВАК на заплановану енергію пучків протонів вчені фіксують понад 40 зіткнень елементарних частинок в секунду, що збігається із запланованими значеннями.

З циркуляцією пучків протонів з енергією 3,5 тераелектронвольтів (енергія зіткнення становить суму енергій двох пучків) у ВАК почався дворічний цикл набору статистики по роботі прискорювача на половині проектної потужності. Після цього колайдер буде відключений на рік, і його підготують до зіткнення пучків елементарних частинок на максимальній енергії в 14 тераелектронвольтів.

Великий адронний колайдер є найбільшим у світі прискорювачем елементарних частинок. Довжина його кільця, по якому циркулюють протони, становить 27 кілометрів.

Основним завданням ВАК є дослідження зіткнень пучків протонів на високих енергіях. Зокрема, вчені сподіваються, що ВАК дозволить довести існування бозона Хіггса, що стане одним із доказів Стандартної моделі - теорії, яка пояснює взаємодію між елементарними частинками у Всесвіті.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У колайдері побили рекорд енергії зіткнення протонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути