вівторок, 13 жовтня 2009 10:27

Адронний коллайдер покаже, що сталося під час "великого вибуху"

Адронний коллайдер покаже, що сталося під час "великого вибуху"
Чому 90% енергії "великого вибуху" пішло на створення антиречовини і лише 10% - на будову матерії? Відповідь на це питання буде після експерименту Великого адронного коллайдера.

Генеральний директор ЦЕРН Р. Хойер ще раз нагадав, що експерименти і дослідження, які будуть проведені за допомогою великого адронного коллайдера (БАК), забезпечать справжній прорив у фундаментальної фізики. Очікується, що в прискорювачі вдасться в мініатюрі відтворити "великий вибух", в результаті якого виник Всесвіт. Це дасть можливість відповісти на питання, чому 90% енергії "великого вибуху" пішло на створення антиречовини і лише 10% - на будову матерії.

Також вчені сподіваються, що ВАК дозволить експериментально отримати частки, існування яких раніше було показано теоретично, зокрема, довести існування бозона Хіггса. Якщо це відбудеться, то, на думку Р. Хойера, британський фізик Пітер Хіггс буде мати шанси на Нобелівську премію.

"Часом спочатку складно сказати, де може знайти застосування те чи інше наукове вишукування, - сказав Р. Хойєр. - Так, 80 років тому здавалося, що квантове рівняння, складене англійцем Полем Діраком, може бути корисним тільки для фізики. А сьогодні воно успішно застосовується в медицині. Або, наприклад, 20 років тому у вчених ЦЕРНу виникла необхідність в легкому доступі до наукової інформації, а в результаті з"явилася незамінна в наші дні "всесвітня павутина" - Інтернет".

Вперше після своєї аварійної зупинки, що сталася 19 вересня минулого року, прискорювач буде запущено через місяць - у середині листопада. Правда, точна дата запуску поки не визначена - необхідно ретельно провести всі підготовчі процедури, щоб коллайдер, зміг справно працювати тривалий час.

Спочатку потужність коллайдера складе 3,5 ТеВ, але до середини 2010 року вона буде доведена до 7 тераелектронвольт, а потім і до 10 ТеВ. На рубежі 2010-2011 років коллайдер на деякий час буде зупинений, а потім знову відновить свою роботу, але вже на потужності 14 ТеВ.

Коли колайдер вступить в дію, потік даних, які видаються його детекторами, буде величезним - якщо записувати цю інформацію на звичайні компакт-диски (CD), то за короткий проміжок часу з них можна буде скласти вежу висотою 20 кілометрів.

Генеральний директор ЦЕРНу повідомив, що ВАК абсолютно безпечний, скільки б не стверджували протилежне опоненти. "Сотні сторінок теоретичних розрахунків підтверджують, що ніякої загрози немає, - заспокоїв учасників прес-конференції голова ЦЕРНу. - Що стосується ризику виникнення в тунелі коллайдера мікроскопічних чорних дір з наступною ланцюговою реакцією захоплення навколишньої матерії, то в теорії це могло б статися, але тільки якби ми жили більш ніж у трьох вимірах ".

За матеріалом: Известия

Зараз ви читаєте новину «Адронний коллайдер покаже, що сталося під час "великого вибуху"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути