Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2008 15:22

Низькі рівні тестостерону спричиняють депресію

Співробітники Університету Західної Австралії (University ofWesternAustralia) встановили, що низькі рівні тестостерону у чоловіків літнього віку роблять їх більш схильними до депресії.

У дослідженні, описаному в медичному журналі Archivesof GeneralPsychiatry, брали участь 4 тис. чоловік у віці від 70 років. Кожен з них здавав зразки крові і проходив тести на депресивність.

У всіх 203 учасників з депресією рівні тестостерона - як загального, так і вільного, не пов"язаного з білком, опинилися значно понижені. При цьому дослідники враховували і рівень освіти людини, і відповідність його ваги нормі.

Учені давно підозрювали, що тестостерон пов"язаний з депресією. Цього разу з"ясувалося, що чоловіки з рівнем гормону нижче за норму на 20% схильні депресії в три рази більше, ніж чоловіки з рівнем вище на 20%.

Раніше було встановлено, що серед людей з низькими рівнями тестостерона у віці до 65 років до депресії найбільш схильні жінки, потім різниця між статями зникає.

Ще одне з попередніх досліджень показало, що чоловіки за 50 з низькими рівнями тестостерона мають на 33% підвищений ризик померти в наступних 18 років. Передбачається, що пониження рівнів тестостерону призводить до серцево-судинних захворювань і різних типів діабету.

Проте, австралійські учені не думають, що депресія пов"язана з поганим станом здоров"я в цілому. Тут грають роль інші чинники, вважають вони. На думку дослідників, гормон може впливати на вироблення в мозку хімічних речовин, що впливають на настрій.

Учені також вважають, що замісна терапія тестостероном могла б допомогти людям похилого віку на ранній стадії хвороби Альцгеймера, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Низькі рівні тестостерону спричиняють депресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути