вівторок, 29 грудня 2009 17:01

Нігерієць, який хотів підірвати американський літак, ховав вибухівку в трусах (ФОТО)

Американський телеканал ABC показав фотографії вибухового пристрою, який 25 грудня збирався привести в дію 23-річний пасажир лайнера авіакомпанії Delta-Northwest Умар Фарук Абдул Муталлаб.

Як видно на знімках, опублікованих ABC, невдачливий терорист дійсно ховав бомбу в своїй спідній білизні. Про це раніше повідомлялося в ЗМІ, проте наочних доказів винахідливості Муталлаба досі надано не було.

В труси терориста, повідомляє ABC, був ушитий мішечок з 80 грамами пентаеритриттетранітрату - вибухової речовини, що використовується у військових та промислових цілях. Як показали випробування американських військових, всього 50 грамів цієї речовини було б достатньо, щоб пробити дірку в корпусі літака.

В якості детонатора Муталлаб використовував шприц з кислотою. У американських правоохоронних органах припускають, що саме ця деталь виявилася слабкою ланкою затії терориста: коли молода людина привела в дію бомбу, кислота не досягла вибухової речовини, через що пристрій не вибухнув, а лише загорівся, налякавши пасажирів літака і заподіявши тілесних ушкоджень самому терористові.

Нагадаємо, інцидент, про який йде мова, стався 25 грудня на борту літака, що прямував з Амстердама до Детройту. Виходець з Нігерії Умар Фарук Абдул Муталлаб спробував підірвати бомбу в літаку, але його план не спрацював, а він сам отримав важкі опіки і був доставлений в лікарню під охороною поліції та ФБР.

Згодом 23-річного терориста виписали з госпіталю і відправили за ґрати. З"ясувалося, що Муталлаб - син впливового нігерійського банкіра, який раніше неодноразово повідомляв владі США про екстремістські схильності молодої людини. Сам затриманий на допиті зізнався, що діяв за вказівкою терористичній організації "Аль-Каїда", а інструктаж пройшов в Ємені. Пізніше в ЗМІ з"явилися повідомлення, що "Аль-Каїда" узяла на себе відповідальність за організацію проваленого теракту в літаку.

Інцидент з рейсом з Амстердама до Детройту поставив під сумнів адекватність заходів, що вживаються США в сфері безпеки на авіатранспорті. Зокрема, жорсткої критики зазнали численні системи огляду пасажирів авіарейсів, які у випадку з Муталлабом показали свою неспроможність.

Пізніше міністр національної безпеки США Джанет Наполітано визнала, що система безпеки дійсно дала збій, і пообіцяла розібратися з ситуацією. Увечері в понеділок з телезверненням, присвяченим події, виступив президент США Барак Обама, який пообіцяв отримати урок з невдалого теракту, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Нігерієць, який хотів підірвати американський літак, ховав вибухівку в трусах (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути