вівторок, 16 вересня 2008 10:54

Нігерійські бойовики підірвали нафтопровід Royal Dutch Shell

Нігерійські бойовики підірвали нафтопровід англо-голландської компанії Royal Dutch Shell і зробили напад на родовище компанії Chevron в дельті річки Нігер, повідомляє агентство Рейтер у вівторок із засланням на заяву "Руху за звільнення дельти річки Нігер" (MEND) і джерела в силових структурах Нігерії.

"Крупний нафтопровід, що належить компанії Shell Petroleum Development, був знищений за допомогою потужної вибухівки", - говориться в електронному листі "Руху за звільнення дельти річки Нігер", розісланому в ЗМІ.

Крім того, як повідомило джерело в органах безпеки, бойовики атакували родовище Ідама (Idama), що розробляється компанією Chevron, але їх напад був відбитий силовими структурами.

"В цілях обережності компанія евакуювала персонал своїх морських об"єктів", - сказало джерело.  Ні Chevron, ні Royal Dutch Shell доки офіційно не прокоментували повідомлення про нові напади.

На минулому тижні нігерійські бойовики оголосили про початок "нафтової війни" в дельті річки Нігер, після того, як проти них почалася операція підрозділів урядових військ. Зіткнення в цьому крупному промисловому регіоні продовжуються вже четвертий день.

В неділю бойовики атакували плавучу нафтовидобувну платформу компанії Chevron. За даними західних ЗМІ, при цьому загинули 20 чоловік. В понеділок бойовики напали на нафтоперекачувальну станцію Royal Dutch Shell, що знаходиться в районі населеного пункту Алакирі (Alakiri), після чого на ній почалася пожежа.

Нігерія є найбільшим виробником нафти на африканському континенті і експортує близько 2,5 мільйонів баррелів сирої нафти на день. Проте напади MEND і інших озброєних угрупувань в дельті річки Нігер з 2006 року понизили нафтовий експорт на 20%, повідомляє РІА Новости.
Зараз ви читаєте новину «Нігерійські бойовики підірвали нафтопровід Royal Dutch Shell». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути