вівторок, 30 травня 2017 18:29

Нідерланди ратифікували угоду про Асоціацію: що це дає

Нідерланди ратифікували угоду про Асоціацію: що це дає
Остаточна ратифікація Угоди про асоціацію зробить її вагомішою / Фото: Сегодня

Сенат Нідерландів проголосував за Угоду про асоціацію України з ЄС. Нідерланди єдині не схвалили угоду з Україною до цього часу. Ратифікація угоди зменшує невизначеність і дозволяє впевненіше планувати економічну співпрацю між Україною та ЄС на рівні держав і бізнесів. Про це розповів Gazeta.ua активіст української громади в Нідерландах Олександр Снідалов.

"Угода про Асоціацію вже діє, зокрема, в економічній частині. Український і європейський бізнеси отримуть вигоду від взаємного доступу до ринків обох країн. Його надали в рамках тимчасової дії угоди про асоціацію. Тимчасової – саме через Нідерланди. Потенційно такий режим може тривати довго. Водночас робить Угоду залежною від політичних контекстів ЄС: тимчасову угоду можна поставити під сумнів. Бізнес любить передбачуваність", – каже Олександр Снідалов.

Це голосування - одне із завершальних етапів ратифікації Угоди. Після нинішнього голосування, підпису монарха Нідерландів і передачі ратифікаційних документів до Брюсселя документ ще має формально схвалити Рада ЄС.

"Слабка кампанія уряду Рютте та помилки в кампаніях інших діячів та організацій разом із несприятливими політичними умовами призвели до того, що громадяни Нідерландів відкинули угоду з Україною на консультативному референдумі торік. Це суттєво ускладнило процедуру ратифікації для уряду Нідерландів. Він лишився вірний своїм зобов'язанням перед Україною та ЄС. Пізніше вдалі дії прем'єра Рютте та підтримка проєвропейських партій дозволила повторно ратифікувати угоду. Додалися і зусилля української громади та неурядових організацій у розвінчанні міфів про асоціацію та покращення іміджу України в очах нідерландців", – пояснює активіст.

За його словами, проблема ратифікації угоди в Нідерландах полягала у маніпулюванні громадською думкою з боку євроскептиків.

"Нідерландці голосували проти того, що читали в газетах і чули від місцевих популістичних політиків. В Угоді його не було. Тож уряд країни мусив виконати "домашню роботу" з роз'яснення власним громадянам справжнього змісту угоди. Точніше – того, чого в ній немає. Узгодив усі питання додаток до асоціації, який фактично не змінює її зміст, але робить її зрозумілішою для місцевого виборця", – коментує Снідалов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Остання країна ЄС ратифікувала асоціацію для України

На його думку, остаточна ратифікація документу змінить значення самої угоди. Зробить її вагомішою.

"Це допоможе впевнено говорити про наступні угоди і поглиблення відносин між Україною та ЄС. Це було б важко чи навіть не можливо за умови тимчасового статусу угоди", – додає він.

Верховна Рада та Європарламент синхронно ратифікували Угоду 16 вересня 2014-го. Нідерланди єдині не ратифікували Угоду про асоціацію України з Євросоюзом, оскільки проти цього висловилися їх громадяни на референдумі у квітні торік. 15 грудня ЄС погодив рішення про завершення ратифікації з урахуванням умов Нідерландів. Йшлося про додаткові гарантії, що асоціація ЄС та України не передбачає зобов'язань безпекового або фінансового характеру і не гарантує вступу України до Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди ратифікували угоду про Асоціацію: що це дає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути