Ексклюзиви
неділя, 15 листопада 2020 20:05

"Ніде горілки випити. Навіть "Епіцентр" запресували" - як проходять у містах перші карантинні вихідні
10

14-15 листопада в Україні вперше запровадили карантин вихідного дня. У більшості міст країни не працюють торговельно-розважальні центри, спортзали,ринки, театри й кінотеатри. Кафе, ресторани й бари – пропонують продукцію лише на виніс. За дотриманням карантинних норм слідкують поліцейські та працівники Держпродспоживслужби.

Карантин вихідного дня діятиме до кінця листопада, за рішенням уряду. Працювати по суботам та неділям дозволено лише продуктовим магазинам, аптекам, автозаправкам.

Частина обласних центрів відмовилися виконувати розпорядження Кабміну. У Львові, Житомирі, Черкасах, Тернополі – відмовилися впроваджувати карантин. Міськрада Львову оголосила робочими суботи та неділі.

"Якщо Вам заборонятимуть працювати, то дзвоніть на гарячу лінію. Наші юристи допоможуть", - заявив мер Львову Андрій Садовий.

- На роботі був дуже тяжкий тиждень. Хотів на вихідних розслабитися. Але кафе усюди закриті. Ніде 100 грам горілки випити. Навіть гіпермаркет влада запресувала - кав'ярні та їдальні усередині позакривали, - каже чоловік років 40 біля входу в "Епіцентр" на вул. Полярна, 20Д, у Києві.

В гіпермаркеті закриті усі відділи. Повноцінно працює лише "Сільпо" на другому поверсі та аптека на першому. Кафе "Шоколадниця" пропонує каву на виніс. За порядком стежать щонайменше п'ятеро поліцейських.

Автор: Сергій ДЗЕХ
  В "Епіцентрі" були закриті усі відділи
В "Епіцентрі" були закриті усі відділи

Біля центрального входу в черзі клька десятків людей. Приїхали отримати будівельну продукцію, яку замовили та оплатили в інтернеті. Речі їм виносять працівники "Епіцентру". Перед цим – вимірюють тмпературу.

Уряд тільки проблеми навчився створювати людям

- Такий карантин – це повна дурня. Уряд тільки проблеми навчився створювати людям, а не вирішувати їх. Гади, - молода жінка у короткій червоній куртці говорить з чоловіком поруч. – В магазині вибір завжди більший був. Могли би кращий унітаз узяти, а не отаку ху..ю.

На пару оглядається кремезний дядько попереду.

- Говоріть тихіше. Всі так само невдоволені, як ви. Чого лаятися? В мене онука з роду таких слів не чула, - випалює. За руку тримає дівчинку років 7.

Жінка зиркає на дитину, червоніє.

- Вибачте.

Автор: Сергій ДЗЕХ
  В «Епіцентрі» людям продавали продукцію, яку вони заздалегідь замовили і оплатили в інтернеті
В «Епіцентрі» людям продавали продукцію, яку вони заздалегідь замовили і оплатили в інтернеті

- Що, не пускають? – питаю у жінки в зимовій куртці біля столичної кав'ярні на станції метро Теремки.

- Та нет, карантин же. Вот спрашивала, можно ли немного посидеть внутри. Нужно срочно отправить по работе кое-что. Не разрешили, - розповідає.

Проходжу всередину кав'ярні. На столах - перевернуті стільці, одразу перед вхідними дверима - стіл, на якому цукор для напоїв, антисептик і меню.

- Лише на виніс працюємо. Такі правила, - каже офіціантка Олена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де найбільше порушували карантин вихідного дня

Працівники - у масках та гумових рукавицях. Заходити далі вхідних дверей - не дозволяють.

У метро на станції "Теремки" десятки людей в масках. Дехто опускає її під ніс. На станції й у вагоні тримають дистанцію. Пасажири поруч не сидять. В одному вагоні - до 20 людей.

- У внука завтра день рождение. Он уже взрослый - будет 14 лет. Хотела купить что-то интересное. Поехала, а все закрыто. Вот возвращаюсь домой. Буду печь его любимый торт - "Птичье молоко". Или просто куплю. Устала с этими поездками на метро и в маршрутках, - перемовляються між собою жінки, які зайшли до вагону на станції метро "Деміївська".

Автор: Ольга ГОНЧАРУК
  ТРЦ в Києві на вихідних були закриті
ТРЦ в Києві на вихідних були закриті

ТРЦ "Ocean Plaza" - зачинений. Лише через боковий вхід можна зайти до супермаркетів. Туди прямує пара.

- Я ж тобі казав, що все буде зачинено. А ти не вірила. Тільки дарма їхали через весь Київ, - звертається чоловік в окулярах до жінки.

Больше 10 тысяч заболевших за сутки - это страшно

Поруч ресторан фаст-фуду. Там стоять близько 5 кур'єрів і чекають замовлення. Біля віконця на виніс - декілька людей в масках.

- Я за то, чтобы был карантин. Больше 10 тысяч заболевших за сутки - это страшно. Конечно, мы сегодня хотели прикупить что-то из одежды, поэтому и приехали сюда. В другой день, кроме выходных, не можем - работа, - розповідає Тетяна, яка очікує замовлення біля ресторану фаст-фуду.

- Знаешь, мне лично все равно на карантин. У меня же нет кафе, что я мог бы потерять. А вот бизнесменам - беда. Ничего, скоро все закончится. Вот увидишь: или умрет большая часть населения, или скоро будет вакцина, которая спасет нас всех, - перемовляються чоловіки на станції метро "Либідська". В обох на плечах - великі спортивні сумки.

За дотриманням карантинних заходів у метро стежать співробітники Муніципальної варти. На ескалаторі станції "Вокзальна" пасажири намагаються тримати дистанцію.

У переході між вокзалом та трамвайною зупинкою більшість магазинів зачинені. Однак є й ті, що працюють. Продають аксесуари для мобільних пристроїв, шапки, рукавиці, сумки, одяг. Покупців майже немає.

Автор: Ольга ГОНЧАРУК
  Неподалік залізничного вокзалу у Києві працювала невелика частина магазинів
Неподалік залізничного вокзалу у Києві працювала невелика частина магазинів

- Чому вийшли на роботу?, - питаю.

- Дєвушка, нам сказали, то ми й вийшли. Ви шось покупать будете? Тільки ходите ото й питаєте, чого работаєм. От ви будете мені оплачувати комуналку і куплять продукти? Треба ж за шось жити, - відповідає продавчиня у масці.

Ранком неділі у пішохідній зоні в центрі Полтави людей мало. Але працюють більшість закладів громадського харчування. Таблички на вході повідомляють, що готують напої та їжу навинос.

- Народу значно менше. Якби це була повноцінна субота, ми б заробили більше. Люди між собою не стали мало контактувати – на вихідних багато виходить гуляти. Тільки не можуть зайти і посидіти в закладі. Несправедливо, - каже Денис. Праює в однй з кав'ярень.

В кафе з десяток невеликих столиків. Все огороджені біло-червоною маркувальною стрічкою. Замовляти продукю можна на винс.

На підходах до центрального ринку поодинокі продавці розгортають столи з крамом. Продають білизну та спортивні штани.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин вихідного дня: на Київщині за добу зловили 85 порушників

- Магнатам і олігархам карантин нічо не нанесе – ніякого урону. Як працювали, так і працюють. А на нас експерименти ставлять, - каже товаришу продавець застібок-блискавок і шнурівок.

Закурює цигарку.

Магнатам і олігархам карантин нічо не нанесе – ніякого урону

– Долари, рублі, євро, – невисокий худорлявий чоловік у сірому пуховику та трикотажній шапці жваво пропонує обмінні послуги перехожим. Каже, що карантин вихідного дня його не стосується. Заборони виконувати не планує.

– Я ж нічого не нарушаю. Просто гуляю тут, – додає.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
  У Полтаві кафе торгували продукцією на виніс
У Полтаві кафе торгували продукцією на виніс

На площі перед будівлею критого ринку - торгівельні каркасні намети. Більшість із них порожні. В нших торгують шапками, колготками, сумками та гаманцями.

– Нам дирекція центрального ринку дала дозвіл на торгівлю, тому ми виходим. Нада гроші зароблять – хоть якась копійка. Тут даже мови нема про зарплату, радуємся якщо хоч якась продажа є. – каже одна з продавчинь.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
  У Полтаві центральний продуктовий ринок частково працював
У Полтаві центральний продуктовий ринок частково працював

– Карантин – воно ненужне було. У мене скіки знайомих – ні оден на захворів на той коронавірус. Мені здається, даже хуже зробили з цим вихідним днем. Раньше хтось ходив у будні, хтось у вихідні. А щас всі будуть товктися в будні дні – буде більше скупчення людей, – каже продавчиня Надія Грінченко.

У критому ринку активно торгують свіжим м'ясом, бакалією, молочними продуктами. Покупців небагато.

Жінка у світло-рожевій теплій куртці поправляє на обличчі чорну маску та нахиляється до вітрини з курятиною.

– Як державний службовець, пряцюю цілий день. Тому на ринок хожу тільки на вихідні. Купляю собаці відходи, - каже Людмила. – Я вважаю, що ми можемо заразитися і у вівторок, четвер чи понеділок, а не лише у вихідні. Я вже переболіла - я знаю. Хворіла важко - 24 дні. Лежала в лікарні. Вірус не досліджений – ми не можем знать, де він є. У нас на роботі 26 чоловік заболіло за тиждень – колектив великий.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
  М'ясний павільйон працював у звичайному режимі
М'ясний павільйон працював у звичайному режимі

На вулиці в рядах людно. У кіоску з печивом торгують одразу з двох віконець. До обох – черга по 3-4 людини.

Не треба ринки закривати. Он в магазинах що робиться – хай їх закривають

- На ринок завжди хожу, бо тут усе свіжіше і асортимент кращий. І свіже повітря – не треба ринки закривати. Он в магазинах що робиться – хай їх закривають, - каже Людмила Панчук. – Страшно, канєшно. У мене багато знайомих перехворіли. Є даже такі шо померли. Стараюсь соблюдать дистанцію, руки мию і маску ношу.

Просить продавчиню відважити пів кіла київських сухарів.

– Якщо закривати, то треба було все, – втручається в розмову жінка в чорному болоньовому пальті та мохеровій шапці. – Я понімаю, нада обережно себе вести. Но закривати нащо? Як же людям жить? Влада нас покинула. Ми голодранці.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
  На підходах до центрального ринку поодинокі продавці розгорнули столи з крамом. Продавали білизну, спортивні штани, шапки
На підходах до центрального ринку поодинокі продавці розгорнули столи з крамом. Продавали білизну, спортивні штани, шапки

Поруч - центральний речовий ринок. Він у неділю закритий. Про це повідомляють оголошення біля усіх входів. У суботу поодинокі контейнери працювали з дозволу дирекції. В неділю – повісили замки на воротах.

В кварталі від базару - торговий центр "Конкорд". Там працює лише аптека, оптика і продуктовий магазин.

– Дуже мало людей. Тут завжди прохідне місце, але не цих вихідних, - каже білявка років 50.

– Я вважаю, що варто закривати. Влада все правильно робить, - додає її подруга. Жінка без маски, постійно торкається довгими фарбованими нігтями обличчя. – На вихідних люди мають більше вільного часу, більше пересуваються, відвідують різні заклади. У будні дні риск зараження, може, і той же самий, але люди знаходяться більше вдома чи на робочих місцях, вони фізично не мають змоги відвідувати ці кафе.

У Черкасах мерія ухвалила рішення не запроваджувати карантин вихідного дня. Попри це поліція у Черкасах та Черкаській області створила 44 рейдові групи, які перевіряють дотримання карантинних правил. Правоохоронці виявляють та реагують на всі повідомлення про порушення карантину, проводять профілактичну та роз'яснювальну роботу з громадянами.

У неділю місто майже порожнє. На зупинках стоять по кілька осіб, а то і зовсім нікого не має. Транспорту менше.

Найбільше народу в продуктових магазинах.

- Хотілося би пройтись у вихідний по закладам, але зважаючи на карантин є можливість вийти тільки за продуктами, - говорить жителька міста Марія Хижняк.

Продавчиня міні-магазину у Будинку Торгівлі "Домашній кухар" Ольга Риженко, вважає, що виконавчий комітет ухвалив правильне рішення про відміну карантину вихідного дня.

- Всі, хто працює поруч, завжди харчується у мене. Але через карантин на вихідних нікого немає. Через це у нас великі бюджетні втрати, які впливають на заробітну плату. Після жорсткого карантину і так довелося скоротити штат вдвічі, бо немає чим платити робітникам, - говорить.

Автор: Анна ДУДЧЕНКО
  Частина магазинів в Черкасах працювали
Частина магазинів в Черкасах працювали

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні: як змінилася ситуація в областях за останню добу

Крім продуктових маркетів працюють магазини електронної техніки з дотриманням карантинних правил.

Центральний ринок Черкас відкритий. Люди взагалі не дотримуються карантину.

Автор: Анна ДУДЧЕНКО
  Центральний ринок Черкас був відкритий
Центральний ринок Черкас був відкритий

- У нас немає іншого виходу. Карантин вихідного дня нам не вигідний. У суботу взагалі прогул вийшов, поліція не дозволяла працювати. Сьогодні ще якось тримаємося на робочих місцях. Я вважаю, що виконком правильно ухвалив рішення про відміну карантину. Бо два дні це не вихід з положення. Людина якщо має захворіти, то вона захворіє і в транспорті, і в інших громадських місцях не залежно від того який день, - говорить продавчиня.

У Рівному підприємці мітингують проти карантину вихідного дня. Протестувальники написали звернення до міського голови Володимира Хомка. Вимагають дозволити працювати на вихідних, обіцяють дотримуватися протиепідеміологічних вимог.

Зараз ви читаєте новину «"Ніде горілки випити. Навіть "Епіцентр" запресували" - як проходять у містах перші карантинні вихідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути