Ексклюзиви
вівторок, 16 травня 2023 08:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Нічна атака на Україну: скільки мільйонів доларів РФ витратила на ракети

Повітряні сили під час нічної російської атаки 16 травня знищили шість "Кинджалів", дев'ять "Калібрів", три балістичні ракети та дев'ять ударних дронів ворога різного типу.

Усі 18 ракет знищені силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил Збройних сил України, повідомили у вівторок уранці в пресслужбі головнокомандувача ЗСУ.

"Близько 03:30 російські окупанти атакували Україну з північного, південного та східного напрямків 18 ракетами різних типів повітряного, морського та наземного базування. Усі – знищені", – йдеться у повідомленні.

З шести літаків МіГ-31К ворог випуcтив шість аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал". Вартість однієї - від $10 млн. Також – дев'ять крилатих ракет "Калібр" – з кораблів у Чорному морі (ціна однієї близько $6,5 млн. – Gazeta.ua). Ще – три ракети наземного базування (С-400, "Іскандер-М"). Вартість однієї – $2 млн. Тож за ніч країна-агресорка витратила на пуски понад $124,5 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігнат пояснив, як збили російський "Кинджал"

Крім того, у ніч проти 16 травня противник атакував Україну ударними дронами типу Shahed-136/131, а також проводив повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня – "Орлан-10", SuperCum. Їх також знищили ЗСУ.

Автор: Повітряні сили
  З шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал"
З шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал"

"Кинджал" ‒ це авіаційний ракетний комплекс із високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою. Ці ракети запускають з літаків-носіїв, після чого вони летять із гіперзвуковою швидкістю, що в 10 разів перевищує швидкість звуку, й маневрують в польоті. Ракета здатна вражати і нерухомі, й мобільні цілі. Бойова частина еквівалентна 4 тис. кг тротилу.

Після запуску ракета піднімається на висоту близько 20 км, а потім падає на ціль, як звичайна балістична ракета. Через це її важко збити системами ППО. Основним носієм ракет комплексу "Кинджал" є модифікований літак МіГ-31К.

Особливість "Калібрів" у їхній універсальності. Це озброєння можна запускати як з кораблів та підводних човнів, так і з літаків та наземних пускових установок. Головна небезпечність крилатих ракет цього типу – їхня швидкість. А саме: 180-240 м/с. Друге – те, що ракета йде на малих висотах і фактично може лавірувати з урахуванням рельєфу місцевості. Це знижує ефективність роботи по ній не лише українських систем ППО, а й ППО країн НАТО.

Українські військові збили російську ракету "Кинджал" під час нічної атаки 4 травня у небі на Київщині. Знищили її системою Patriot. Ракету Х-47 випустив МіГ-31К з території Росії.

Patriot раніше ніколи не працювали з таким типом цілей, як "Кинджали". Але ця система може перехоплювати балістичні цілі. Українські сили вирішили спробувати збити "Кинджал" та їм це вдалося.

"Калібр" ‒ це російська крилата ракета. Її перевага в тому, що летить по звивистій траєкторії, є можливість задавати їй довільний курс. Змінювати траєкторію ракета може в будь-який момент. Вона летить, огинаючи рельєф місцевості. Тобто якщо є перешкода, то вона піднімається, якщо є низина – опускається. Це створює труднощі для ППО. Сучасні ракети цього типу призначені для ураження цілі з високою точністю. "Калібр" летить відносно повільно, що впливає на час перехоплення. Ця ракета за хвилину пролітає 15 км. На висоті 100 м зенітно-ракетний комплекс може побачити її в середньому на дальності 30 км.

Іскандер ‒ це оперативно-тактичні комплекси, які армія РФ активно використовує проти України.

"Іскандер" може застосовувати два типи ракет: балістичні 9М723 та її модифікацію 9М729, а також крилату ‒ Р-500. Формально кожна з них має максимальну дальність до 500 км, хоча стосовно крилатої ракети Р-500 є твердження, що вона може долати у рази більшу відстань. Також кожна з них має свої засоби для подолання оборони.

Балістична ракета "Іскандера" ‒ переміщується по високій траєкторії висотою близько 100 км, свою ціль вона атакує згори на швидкості, як декларують у РФ, до 7500 км/год. Це мінімізує час, який є у зенітних ракетних комплексів для її перехоплення. Окрім цього, балістична ракета "Іскандера" маневрує перед ударом та скидає хибні цілі, які на радарах виглядають як сама ракета.

Зараз ви читаєте новину «Нічна атака на Україну: скільки мільйонів доларів РФ витратила на ракети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути