пʼятниця, 09 квітня 2010 16:11

Непальці відмовились виконати заповіт першого підкорювача Евересту

Непальці відмовились виконати заповіт першого підкорювача Евересту
Непальські шерпи вирішили не розвіювати з Евересту прах його першого підкорювача новозеландця Едмунда Гілларі. Це передбачалося найближчими днями згідно з останньою волею всесвітньо відомого дослідника й спортсмена.

Як повідомив у п"ятницю в Катманду Анг Тензінг, голова спільноти непальських шерпів (професійних провідників альпіністів) вони не виконуватимуть заповіт Гілларі. 

"Шерпи вважають Еверест своїм Богом і не будуть з його вершини розвіювати прах сера Едмунда. Це суперечить нашій культурі і традиціям", - заявив Аунг Тензінг.

За його словами, рештки знаменитого Гілларі у рік "золотого ювілею" його сходження на Еверест будуть урочисто поміщені в меморіал біля підніжжя цього піку в непальському районі Солукумбху. Це станеться, скоріш за все, 29 травня 2013, коли виповниться 50 років першому в світі підкоренню найвищої вершини планети. До цієї дати рештки Гілларі, як і раніше, перебуватимуть на зберіганні в одному з непальських буддійських монастирів.

Шерпи вважають, що їх рішення не виконувати останню волю Гілларі аніскільки не затьмарить майже священну для них пам"ять про цю видатну людину. До своєї смерті у 2008 році він на свої гроші будував в Непалі школи і дороги, а також багато допомагав простим мешканцям.

Перед смертю Гілларі заповів розвіяти частину свого праху над гаванню міста Окленд, в якому він жив. А іншу частину підняти на Еверест і вчинити з нею те саме.

Нагадаємо, Гілларі підкорив Еверест 1953 року у віці 34 років. 29 травня він разом з непальським провідником Тенцінг Норгеем досяг "даху світу" заввишки 8 тисяч 848 метрів, де доти ніколи не ступала нога людини. Їхній подвиг був присвячений коронації Єлизавети II. Пізніше англійська королева посвятила Гілларі в лицарі. Відтоді на найвищій вершині світу побували більше 1200 людей з 64 країн світу. 

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Непальці відмовились виконати заповіт першого підкорювача Евересту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути