вівторок, 06 березня 2018 20:23

Необхідно провести місцеві референдуми щодо церков Московського патріархату - політолог

Необхідно провести місцеві референдуми щодо церков Московського патріархату - політолог
Політолог: Автономної думки у гвинтика російської державної організації немає. Є те, що патріарху Кирилу регламентовано говорити. Яке в нього звання в російській державній організації? Може, генерал-майор? ФОТО: dsnews.ua

Російської церкви, як релігійної установи, не існує, є іноземна спецслужба з такою назвою.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олександр Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це був акт відчаю" - архітектор про підпал самобуду УПЦ МП

1 березня в програми "Още от деня" Болгарського національного телебачення під час візиту до цієї країни патріарх Російської православної церкви Кирил сказав, що на Донбасі відбувається громадянська війна.

"Кирил це зробив так, як свого часу Понтій Пілат (римський правитель Юдеї, віддав Ісуса на розп'яття. - Gazeta.ua), коли вмивав руки. Щоб виправдати свою безпринципність. Він не закликає російську владу припинити агресію, отже вирішив сказати, що в Україні громадянська війна. Щоб не відповідати за десятки тисяч убивств, каліцтв, за мільйони біженців", - розповідає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Такі люди, як патріарх Кирило, перетворили церкву на бізнес - Поярков

На його думку, російська церква не має власної автономної думки та не може вважатися релігійною установою.

"Це просто назва іноземної спецслужби. Автономної думки у гвинтика російської державної організації немає. Є те, що патріарху Кирилу регламентовано говорити. Яке в нього звання в російській державній організації? Може, генерал-майор? В кращому випадку — генерал-полковник. У Росії таких тисячі", - розповідає він.

Політолог вважає, що в Україні необхідно провести місцеві референдуми, щоб вирішити питання з церквою Московського патріархату.

"Референдум треба провести серед православного населення щодо приналежності до тих чи інших храмів. Люди мають попередньо зареєструватися, щоб не голосував хто завгодно. А потім визначитися, до якого патріархату має належати церква на їхній території. На цьому закрити питання", - підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОБСЄ зацікавилась Московським патріархатом

"Одна частина України не прийняла те, що відбувається в іншій. Реальної миротворчої сили немає, тільки Українська православна церква (мав на увазі Московський патріархат. - Gazeta.ua) має такий потенціал. Її паства знаходиться і на сході, і на заході, і в центрі країни", - сказав також патріарх Кирил.

"Посольство України в Республіці Болгарія обурене антиукраїнськими висловлюваннями Кирила, - ідеться в коментарі установи, опублікованому на її сайті наступного дня. - Твердження патріарха про "громадянську війну" на Донбасі розглядаємо як антиукраїнську провокацію".

Зараз ви читаєте новину «Необхідно провести місцеві референдуми щодо церков Московського патріархату - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути