вівторок, 18 березня 2008 09:30

Німецькі інженери повернули еру вітрильників (ФОТО)

 

Ера вітрильників може повернутися. На тлі зростання цін на нафту морські перевізники прагнуть знизити витрати на пальне. Німецькі інженери знайшли вихід: вітрило, що працює за принципом паперового змія.

Ще кілька років тому над Штефаном Враге відкрито сміялися. Сьогодні сміється він. Від радості. В п"ятницю, 14 березня, повернувся з першого комерційного плавання вантажний корабель "Beluga SkySails". На перший погляд – звичайне морське судно, насправді – унікальний експеримент.

"Beluga SkySails" став першим у світі кораблем, що для пересування в морі використовує окрім звичайного дизельного двигуна енергію вітру. З носа корабля в небо на тросі піднімається гігантське вітрило, що нагадує паперового змія. Площа вітрила – 160 квадратний метрів.

Ідея виникла у гамбурзького підприємця коли він сам запускав змія на березі моря. Говорить Штефан Враге засновник і директор фірми:

"Наші дослідження показали, що оптимальна висота польоту – приблизно 300 метрів. Перевага полягає в тому, що там нагорі більше вітру, бо його там не гальмує земна поверхня. Тому наша система потужніша, ніж традиційне вітрило".

Перша комерційна подорож тривала два місяці. "Beluga SkySails" вирушив наприкінці січня з Бремена до Венесуели і тепер повернувся в Європу, до берегів Норвегії. Корабель пройшов 12 тисяч морських миль і упродовж усього маршруту випробовував вітрило, піднімаючи його то на кілька хвилин, то на вісім годин. Вітрило може тягти важкий корабель навіть якщо вітер дуже слабкий. Лише коли на морі шторм його не можна піднімати. Якщо вітер міняє напрямок, парус пристосовується. Під ним висить невеличка гондола нашпигована електронікою. Штефан Враге:

"Уявіть собі пілота, що летить на парашуті й планерує. Він тягне то праворуч, то ліворуч, і таким чином керує парашутом. Ми діємо за цим же принципом, просто в нас це автоматизовано. Тобто під вітрилом висить гондола з електронікою, яка поєднана з кораблем тросом."

Враге каже, що в залежності від сили вітру вітрило допомагає заощаджувати від 15 до 35 відсотків пального. Тому проектом фірми SkySails уже зацікавились німецькі пароплавства, каже Штефан Крюгер, професор-суднобудувальник в технічному університеті Гамбург-Гарбург:

"Головна причина, як завжди, економічна. В останні два-три роки вартість пального радикально зросла. Ще десять років тому тонна важкої нафти, яку використовують на таких кораблях, коштувала 80 доларів. Сьогодні ціна становить від 450 до 500 доларів за тонну."

Вантажний корабель середнього класу типу "Белуги" споживає 100 тонн пального в день, а велике контейнерне судно – в кілька разів більше. Тому зменшення споживання на третину – це серйозний фінансовий аргумент, каже професор Крюгер. Але заощадження пального – не єдина користь від застосування вітрила для вантажних морських перевезень.

Морські судна мають репутацію великих забруднювачів довкілля. Передусім це стосується двоокису вуглецю. Проблема в якості пального, адже великі корабельні двигуни спалюють відходи нафтопереробних заводів:

"Проблема кораблів полягає в тому, що їхнє пальне містить дуже багато добавок, особливо діоксиду сірки."

Альтернативні можливості

У результаті круїзний лайнер за годину ходу в морі викидає стільки небезпечного для атмосфери мікропилу, скільки 50 тисяч автомобілів. Отже, менше пального означає менше забруднення атмосфери. Хоча експерти на кшталт гамбурзького суднобудівника Крюгера сумніваються, що для цього потрібне вітрило. Вони роблять ставку не на суперсучасні технології, а на покращання традиційної техніки. Штефан Крюгер:

"Не скажу, що енергія вітру загалом погана. Але на мою думку, існує ще ціла низка можливостей заощаджувати пальне. Наприклад, змінивши корпус корабля. Всі знають, що корабель з вузьким і довгим корпусом іде швидше і споживає менше пального, ніж із широким і коротким. На мою думку, лише зміни в корпусі можуть заощадити 15-20 відсотків."

Крюгер каже, що вдосконаливши корабельні двигуни та гвинти, можна досягти також ж рівня заощадження пального, як і за допомогою вітрила. Але який шлях буде обрано – традиційний чи інноваційний – вирішують пароплавства. Для них головний фактор – гроші.

Фірма Штефана Враге "Beluga Shipping GmbH" має чим похвалитися. Після пілотної фази вітрило на кораблі замінять на вдвічі більше. Воно буде вдвічі потужніше, а отже вдвічі вигідніше з економічної та екологічної точок зору. Встановлення вітрила обійшлося компанії в півмільйона євро, але за кожен день корабля в морі "Beluga Shipping" заощадила на пальному в середньому 1300 євро. Таким чином уже за кілька років інвестиція може повністю окупитися, повідомляє Німецька хвиля.

Зараз ви читаєте новину « Німецькі інженери повернули еру вітрильників (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути