четвер, 31 жовтня 2013 12:31

Нелюдські умови лікування і сум в очах хворих на туберкульоз - українські реалії у фотопроекті
22

Фото: Фото: maximdondyuk.com

Уже два роки київський фотограф-документаліст Максим Дондюк працює з хворими на туберкульоз, з метою зменшити рівень відчуження суспільства від цих людей. Робить він це радикальним і ризикованим способом - осмислено відмовляється від захисної маски і живе в однакових умовах з героями свого проекту.

Його фото друкують іноземні видання . Робота "ТВ epidemic in Ukraine " перемагала в зарубіжних фотоконкурсах . А минулого року Максим Дондюк став учасником і одним з переможців 13-го Всеукраїнського фотоконкурсу газети " День" із серією робіт "Туберкульоз. 10 000 щорічно".

Щодня на туберкульоз захворюють 90 українців, 27 - помирають. Кожен десятий хворий на туберкульоз в Європі — українець, констатують експерти. Про високий рівень захворюваності, порівняно з іншими державами світу, говорить представниця Українського Товариства Червоного Хреста Алла Хабарова.

"Рівень захворюваності туберкульозом в Україні у 8-10 разів перевищує показники розвинутих країн. За останні роки все більшою проблемою стають стійкі до туберкульозних препаратів форми захворювання, а також поєднання ВІЧ-туберкульоз", - розповіла представниця Українського Товариства Червоного Хреста.

На диспансерному обліку перебувають півмільйона українців, 90 тисяч - із відкритою формою недуги. Водночас голова правління фундації громадського руху "Українці проти туберкульозу" Віталій Руденко стверджує, що офіційна кількість хворих на сухоти є заниженою.  За словами Руденка, нині в Україні, за неофіційними даними, осіб без певного місця проживання - близько 800 тисяч, і більше половини з них хворі на сухоти.

"За нашими припущеннями, фактично ніхто з них не стоїть на обліку в лікарнях. Таким чином до офіційних хворих добавляється ще тисяч 400 чи 500, які є носіями мультирезистентної форми туберкульозу", - зауважив Віталій Руденко.

Зараз ви читаєте новину «Нелюдські умови лікування і сум в очах хворих на туберкульоз - українські реалії у фотопроекті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути