Ексклюзиви
понеділок, 12 лютого 2024 05:50

Не розповідайте сни та нікого не ображайте: що важливо знати про цей день

Не розповідайте сни та нікого не ображайте: що важливо знати про цей день
Цього дня треба одягати лише красиві не порвані речі Фото: pinterest

12 лютого вшановують святителя Олексія, митрополита Київського і всієї Русі.

Олексій жив XIII-XIV століттях. Коли йому було 11 років, він побачив сон-знамення і після цього став ходити на церковні служби. У 15 років Олексій став ченцем і був у подвижництві понад 20 років. Потім став намісником митрополита і був ним протягом 12 років. У середині XIV століття Олексій вирушив до Константинополя до Вселенського патріарха Калліста, де той поставив його митрополитом Київським.

Святий також відомий своїм даром чудотворення. Якось Олексій зцілив дружину татарського хана й отримав за це дари. Протягом усього життя митрополит опікувався паствою, запам'ятали його як благодійника, який збудував безліч храмів і монастирів. Після себе святитель Олексій залишив переписане вручну Євангеліє.

Цього дня віряни згадують святителя Мелетія (у миру - Михайло Леонтович) народився 1784 року, в селі під Полтавою. Він навчався в семінарії та духовній академії, де був найкращим учнем. Після почав викладати. У 1820 році в Києво-Братському монастирі Михайло прийняв чернецтво під ім'ям Мелетій. Через кілька років він очолив Київську духовну академію, а трохи пізніше став єпископом. Єпископ Мелетій очолював Пермську, Іркутську єпархії, часто їздив по парафіях, а також заснував церкви на півночі Камчатки. Але коли його здоров'я погіршилося, Мелетія перевели в Харківську єпархію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя цих знаків нагадуватиме суцільне свято - як розпочнеться рік Дракона

Поховали єпископа спочатку в Покровській церкві, а потім перенесли мощі до Благовіщенського собору Харкова, де вони перебувають і зараз. Біля мощей і після молитовного звернення до святителя не раз відбувалися чудеса зцілення хворих. Також, за переказами, 1942 року, під час Великої Вітчизняної війни, Мелетій являвся харків'янам, пророкуючи звільнення міста від німецько-фашистських загарбників.

Також 12 лютого вшановують пам'ять Іверської ікони Божої Матері. Вважають, що її написав святий апостол і євангеліст Лука. Іверська ікона Божої Матері вважається чудотворною, її радять тримати в домі біля входу. Так вона буде захищати від бід і неприємностей.

Прикмети

іній зранку на вікнах - до зміни погоди, якщо було тепло, то почнуться морози, а якщо холодно - то буде відлига;

вітер цього дня - буде буран;

туман випав - літо буде дощовим.

Також вважається, що якщо цього дня холодно, то в березні буде тепло.

Що не можна робити

Не можна лаятися, заздрити, пліткувати, відмовляти в допомозі, ображати кого-небудь.

Також не слід надягати рваний одяг - можна повернути минулі образи і неприємності.

Цього дня за всіма спостерігають ангели - горе тому, хто грішитиме.

Що можна робити

Святителя Мелетія просять про позбавлення від хвороб. Іверській іконі Божої Матері також моляться про міцне здоров'я, розраду в скорботі та бідах, просять уберегти від пожежі та за будь-яких важких обставин.

В ніч з 11 на 12 лютого люди бачать віщі сни, які не можна нікому розповідати, щоб уникнути біди.

День святого Валентина ще називають святом усіх закоханих. Це - одна з найромантичніших дат року.

Відзначають День святого Валентина 14 лютого. Оскільки свято не належить до православних, його дата не залежить від зміни церковного календаря в Україні
Головна традиція цього дня — закохані мають проводити час разом та дарувати одне одному подарунки. Найпоширеніший атрибут свята - валентинка, тобто листівка у формі сердечка. Дарують коханим також квіти, м'які іграшки, цукерки - усе залежить від вподобань.

Зараз ви читаєте новину «Не розповідайте сни та нікого не ображайте: що важливо знати про цей день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути