субота, 06 січня 2018 10:01

"Не лупити до живого, і він спасе від всього злого" - традиції Святвечора

"Не лупити до живого, і він спасе від всього злого" - традиції Святвечора
За столом на Святий вечір 6 січня намагаються зібратися всією родиною Фото:volyn.com.ua

"Кожного року на Святвечір я з самого ранку готую вечерю. Всі 12 страв приготувати не завжди виходить, але, в більшості, стараюсь, аби всі були. В цей день до вечері дотримуюсь посту, нічого не їм. Діти ще коли маленькі були, то їли, їм дозволяється, але тепер вже давно вся сім'я постить", - розказує 50-річна Олена Черниченко із села Молодятин Коломийського району Івано-Франківської області.

За традицією, у господаря домівки в цей день також є свої обов'язки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінилася вартість популярної різдвяної страви

"Мій чоловік, поки я готую, одкидає сніг від хати, розчищує стежки і подвір'я, оглядає господарство. Колись у нас ще й корова була, то він, за традицією, напував її, давав свіжого сіна і стелив солому. Так завжди ще тато мій робив. У цей день все має бути в хаті, не можна комусь щось позичати з дому чи забувати. Всі члени родини теж мають вечеряти вдома".

Перед тим, як сідати до столу, господар вносить до хати дідуха. Так називають сніп жита.

"Він при цьому ще обов'язково віншує і ставить дідуха під образами. Потім ще стелить оберемок сіна в хаті по підлозі. А наші сусіди ще й обходять двір з хлібом. У них велике господарство, і цей хліб дають покуштувати всім тваринам. Кажуть, це для того, аби в хаті добре велося", - пояснює жінка.

Вечеряти сідають, коли на небі зійде перша зірка. Вона сповіщає про народження Ісуса Христа.

"Перед вечерею обов'язково всі моляться, а тоді сідають до столу. Я потрохи доношу страви. У мене троє дітей, шестеро онуків. На Святвечір і на Різдво всі приїжджають, бо родина має бути разом. Спочатку їмо часник, бо існує традиція, що коли людина заблукає, то слід пригадати, що перше покуштував на Святвечір і тоді знайде дорогу. При цьому часник треба їсти не чищеним. "Не лупити до живого, і він спасе від всього злого", - так тато мій казав, пригадує Олена.

А кутю наймолодший член родини має підкинути до стелі, щоб пшениця вродила гарно. Після того всі колядують.

Різдвяний піст - один з найтриваліших і найсуворіших у році. Триває 40 днів. Щоб знати, що можна їсти, а від яких продуктів краще відмовитися, потрібно звірятися по календарю харчування. Так користь отримає і душа, і тіло, не шкодячи своєму здоров'ю.

Зараз ви читаєте новину «"Не лупити до живого, і він спасе від всього злого" - традиції Святвечора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути