четвер, 02 серпня 2012 15:42

Навчання подорожчало, бо уряд недоплатив вишам за "комуналку" - Ніколаєнко

Навчання подорожчало, бо уряд недоплатив вишам за "комуналку" - Ніколаєнко
Ніколаєнко озвучив ряд недоліків вступної кампанії. Фото: khersonline.net

Цього року уряд недоплатив майже півтора мільярда гривень вишам на оплату енергоносіїв, через що деякі змушені піднімати плату за навчання на контрактній основі під час вступної кампанії. Хоча цього не можна було робити вже за місяць до початку вступної кампанії. Про це на прес-конференції заявив екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко.

"Мене дуже вразило, що в нас деякі вузи підняли плату за навчання. Я їх не критикуватиму. Це тому, що не додав уряд сьогодні державним вузам майже півтора мільярда гривень на комунальні послуги. Тільки по системі міносвіти — до мільярда гривень. Це викликало збурення й у людей. Ти подав документи на контрактну форму, а потім побачив, що плата вдвічі збільшилась", - сказав Ніколаєнко.

Серед столичних ВНЗ, які підняли плату за контрактну форму навчання, екс-міністр освіти назвав університет технологій та дизайну, такі випадки також мали місце на деяких спеціальностях університету імені Тараса Шевченка.

Окрім цього, Станіслав Ніколаєнко озвучив ряд недоліків вступної кампанії. Він зауважив, що цього року не виконали положення Закону "Про вищу освіту", яке передбачає, що на першому курсі вищих навчальних закладів має бути більше 51% тих, хто навчається на дербюджеті.

"Якщо на перший курс в державні університети зарахують близько 320 тисяч абітурієнтів, то за рахунок державного замовлення повинно вступити 160 тисяч, а планується лише 127 тисяч 200 осіб", - зазначив Ніколаєнко.

Він нагадав, що 2005 року зарахували 139 000 абітурієнтів, у 2006 — 140 000, у 2007 — 145 000 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Навчання подорожчало, бо уряд недоплатив вишам за "комуналку" - Ніколаєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути