Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2008 12:14

Науковці уточнять вік Туринської плащаниці

Науковці уточнять вік Туринської плащаниці

Лабораторія радіовуглецевого аналізу Оксфордського університету наново проведе дослідження Туринської плащаниці, щоб уточнити час її походження.

Саме ця лабораторія 1988 року оголосила про те, що плащаниця – пізня фальсифікація XIII–XIV століть. Тепер учені розраховують скоригувати свої висновки. Результати їхнього дослідження будуть оприлюднені на каналі BBC2 у Пасхальну неділю, 23 березня.

Професор Крістофер Ремзі, який очолює лабораторію, пояснив мету проекту. Двадцять років тому калібрування результатів радіовуглецевого аналізу було менш точним, до того ж зараз у розпорядженні учених є більше відомостей про те, як поводиться ізотоп С14 у атмосфері. Більш того, не виключено, що для дослідження були отримані пізніші шматки тканини – "латочки".

На думку Ремзі, малоймовірно, що нові результати радикально відрізнятимуться від старих, але все таки їх варто ще раз перевірити. Річ у тому, що 1988 року незалежні датування плащаниці проводили відразу три визнаних у всьому світі інститути: Лабораторія радіовуглецевого аналізу Оксфордського університету, університет Арізони та Швейцарський федеральний технологічний інститут у Цюріху. Розкид дат становив від 1260 до 1390 року нашої ери, в результаті єдиної думки з приводу віку плащаниці так і не існує.

У документальному фільмі на BBC2 передбачається не тільки озвучити точніші датування, а й детально висвітлити історію так званих Константинопольської та Єрусалимської плащаниць, які, ймовірно, є однією й тією ж реліквією, відомою як Туринська плащаниця.

Плащаниця є чотириметровим полотном, у яке, за переказами, Йосип з Аримафеї загорнув Тіло Ісуса Христа після його хресних страждань і смерті. На плащаниці відбилися Лик і Тіло Ісуса, і вона стала однією з найважливіших реліквій християнства. Реліквія постраждала при пожежі в місті Шамбері в 1532 році. Після 1578 року Плащаниця зберігається в спеціальному ковчезі в соборі Іоанна Хрестителя в Туріні, повідомляє Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Науковці уточнять вік Туринської плащаниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути