вівторок, 13 серпня 2024 09:57

Наступ у Курській області може вплинути на переговорну позицію - ЗМІ

Наступ у Курській області може вплинути на переговорну позицію - ЗМІ
Володимир Путін явно розлючений операцією ЗСУ. Фото: Wikimedia

Українське командування все більше впевнене, що план щодо наступу у Курській області РФ спрацював.

Сили оборони беруть під контроль все більше населених пунктів, пише The Times.

"Україна застала Росію зненацька своєї вилазкою через кордон - і, судячи з відео з усміхненими військовими, вони розважаються. Проте через понад тиждень після початку операції незрозуміло, які кінцеві амбіції України", - пише видання.

Президент Володимир Зеленський може вирішити консолідувати свої здобутки та захистити захоплену Україною ділянку російської території

Операція на російській території підняла бойовий дух українців.

"Ця атака відповідає наративу про те, що українці тримали оборону протягом шести місяців. Це показує, що вони все ще можуть проводити операції, які застають Росію зненацька", – сказав директор з військових наук Королівського інституту об'єднаних збройних сил Метью Севілл.

Також це може бути сигнал західним партнерам щодо сили ЗСУ.

"Він сигналізує Європі та США: "Ми переможці, підтримайте нас". Якби у нас було більше зброї, ми могли б робити більше таких атак", - сказав Севілл.

Захоплення 140 кв.км території Росії посилює переговорну позицію Зеленського. Україна може спробувати захопити АЕС у Курську як розмінну монету для обміну з окупованою Росією АЕС у Запоріжжі.

"Росія вважає себе великою державою. Але великі держави не втрачають території. Якщо ви втрачаєте територію, ви не є великою державою", – вважає науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень України Микола Бєлєсков.

Але утримання території в Курській області може виявитися дорогим для України, оскільки Росія поспішає з підкріпленнями. Українські елітні війська можуть потрапити там в оточення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ можуть надовго залишитися у Курській області - ЗМІ

На тлі неперевірених повідомлень про те, що українські військові риють укріплення в Курську, деякі військові аналітики сумніваються в логіці розширення лінії фронту.

"Все, що подовжує лінію фронту і розріджує сили, не грає на користь українських сил", - додав Севілл.

За допомогою серії спритних контратак Україна відбивалася від незграбних колон російської важкої бронетехніки як це було на початку повномасштабного вторгнення.

Україна вперше після харківського контрнаступу восени 2022 року застала Росію зненацька. Операція у Курській області може стати шаблоном для нового стилю війни.

"Йдеться про ініціативу. Росіяни зробили величезну помилку, вважаючи, що нічого не станеться. Вони прорахувалися. Ви читали неприємний сюрприз на обличчі Путіна минулого тижня. Він точно не задоволений. Він розлючений", - сказав Бєлєсков.

Наступ Збройних сил України у Курській області РФ дозволила Силам оборони тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту, продовжуючи протистояння на всій території воєнних дій.

Українська операція в Курській області змусила Кремль і російське військове командування відреагувати і перекинути сили та засоби в сектор, де українські війська розпочали атаку, повідомляють експерти Інституту вивчення війни (ISW) у свіжому звіті.

Зараз ви читаєте новину «Наступ у Курській області може вплинути на переговорну позицію - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути