субота, 25 травня 2024 12:44

Спецтема: Війна Росії проти України

Наступ РФ на Харківщині: ДБР розслідує дії командирів 125-ї бригади ЗСУ

Наступ РФ на Харківщині: ДБР розслідує дії командирів 125-ї бригади ЗСУ
Російські загарбники намагаються просуватися на Харківщині. Фото: deepstatemap.live

Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження стосовно 28 командирів за фактом прориву окупаційними військами РФ державного кордону на Харківщині.

Зокрема, територіальне управління ДБР у Полтаві вилучає низку таємних військових документів у рамках цього провадження, йдеться в ухвалі Ленінського районного суду Харкова від 17 травня.

За даними слідства, командування 125-ї бригади не організувало належним чином оборону, "що призвело до втрати позицій, військової техніки та особового складу підрозділу" на Харківщині. У справах фігурують прізвища командувача оперативно-тактичного угруповання, командира бригади, командирів батальйонів та рот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог за добу застосував майже тисячу FPV-дронів: оперативні дані з фронту

За даними розслідування, 10 травня 2024 року у зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Харків" оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Сухопутних військ ЗСУ в районі населених пунктів Стрілеча, Красне, Борисівка, Пильне Харківського району та Гатище Чугуївського району Харківської області, а також інших населених пунктів Харківщини (вздовж лінії держкордону України з РФ) під час штурмових дій противника мали місце факти залишення бойових позицій підрозділами ЗСУ.

Йдеться про підрозділи чисельністю до однієї роти, які входили до складу першого ешелону оборони. Внаслідок цієї "позаштатної ситуації" наступ росіян довелося відбивати силами другого ешелону оборони.

Слідство вважає, що командування 125-ї бригади та підпорядковані їй підрозділи, зокрема 415-го окремого стрілецького батальйону, 23-ї механізованої бригади, 172-го окремого стрілецького не організували належним чином оборону позицій на кордоні Харківської області та Росії, що призвело до втрати цих позицій, військової техніки та особового складу.

Нині у рамках розслідування призначено військову експертизу. Кримінальне провадження відкрито 11 травня 2024 року за фактами недбалого ставлення до військової служби (ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу) і самовільного залишення поля бою (ст. 429 Кримінального кодексу). Максимальне покарання за цими статтями становить 10 років позбавлення волі.

Ситуацію із наступом російських окупантів на Харківщині вдалося повністю стабілізувати.

Разом з тим ворог все ще намагається штурмувати Вовчанськ. Про це розповів заступник командира батальйону ударних БПаК Ахіллес 92-ї окремої штурмової бригади ім. Івана Сірка Олесь Маляревич.

Зараз ви читаєте новину «Наступ РФ на Харківщині: ДБР розслідує дії командирів 125-ї бригади ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути