Ексклюзиви
пʼятниця, 13 липня 2018 20:24

"Наші ставки дуже високі" - політолог підбив підсумки саміту НАТО для України

"Наші ставки дуже високі" - політолог підбив підсумки саміту НАТО для України
Олександр Палій: на саміті нам вдалося донести свої побажання до наших партнерів. Фото: прес-служба Петра Порошенка

Президент США Дональд Трамп хоче привести до тями європейських партнерів. Вони розслабились, втратили геополітичне мислення та поклали на інших відповідальність за власну безпеку. Стосунки старої Європи та Сполучених Штатів погіршились давно. Питання щодо торгівлі з Росією є достатньо раціональним. Ситуація виглядає так, що західні країни дають РФ гроші. Вона на них створює ракети і ними ж загрожує Заходу.

Про це в інтерв'ю для Gazeta.ua розповів політолог Олександр Палій.

- На перший погляд може здатися, що Трамп поводить себе агресивно. Але це не так. Він вимагає не підвищення членських внесків. Хоче, щоб ці країни збільшили витрати на свій власний оборонний комплекс. З його точки зору, кожна держава має вносити у спільну безпеку рівномірні ресурси. Це два відсотки від загального показника ВВП. Небагато. США витрачають удвічі більше. Деякі країни-члени Альянсу вирішили заховатися за оборонну парасольку Америки. Трамп не хоче, аби Вашингтон платив за всіх. Це нормальна дискусія. Штати не планують виходити з НАТО. Не заважаючи на різкі заяви, Трамп сказав, що вірить в Альянс.

Які інтереси України в цьому конфлікті?

- Вони навколо "Північного потоку-2" (газопровід з Росії до Німеччини в обхід України. Якщо його побудують, наша держава втрачатиме щорічно близько $2 млрн за транзит газу. - Gazeta.ua). Америка зараз на наших позиціях. Трамп виступає проти побудови цього газопроводу. Наші ставки в цьому питанні дуже великі. Побудова "Північного потоку-2" полегшує агресію Росії проти України. Зараз через нашу територію проходить половина всього транзиту російського газу. Якщо ми його одномоментно вимкнемо, для РФ це буде суттєва проблема. Це наш важіль впливу на агресора. Якщо його не буде і весь транзит піде через "Північний потік-2", Росії стане набагато легше розв'язати масштабну агресію. Американці підтримують наші позиції, бо вони збігаються з їхніми. США зацікавлені в тому, щоб Росія не мала важелів впливу на Європу. Трамп хоче, аби до ЄС ішов американський скраплений газ, а не російський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко на саміті НАТО: Путін об'єднав українську націю

Чи можуть відбутися якісь глобальні зсуви в світовій політиці після саміту?

- Було багато гучних і різких заяв, але вони ні до чого реального не призвели. Ми не бачимо ініціативи Сполучених Штатів чи інших країн вийти з НАТО. Американці вкотре наголосили, чого вони очікують від союзників. Питання фінансування оборонного комплексу висить у повітрі давно. Раніше діалог між країнами відбувався в іншій риториці. Але змінилися лідери. Ексцентричні, гучні заяви Трампа - невід'ємна частина його політичного іміджу. Рівень дискусії відповідає рівню керівництва.

Як можна оцінити зустріч Петра Порошенка з Трампом, яка відбулася під час саміту? Президент України заявив, що підготував американського колегу до зустрічі з Володимиром Путіним.

- Сам факт, що зустріч відбулася, - вже успіх. Трамп скасував майже всі свої двосторонні зустрічі, а з Порошенком - ні. Спілкувалися близько години. Говорили про "Північний потік-2", введення миротворців на Донбасі, російську агресію. Президенти встигли обговорити всі важливі аспекти українського питання. Порошенко є дуже талановитим дипломатом. У Трампа регулярно виникають проблеми в комунікації з іншими світовими лідерами. То він посварився з президентом Франції Еммануелем Макроном, то з прем'єром Канади Джастіном Трюдо, то з німецьким канцлером Ангелою Меркель. Натомість наш діалог на рівні двох президентів складається успішно. Але чи вплине це на зустріч Трампа з Путіним 16 липня в столиці Фінляндії, сказати важко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Трохи надії": чого чекати Україні від зустрічі Трампа і Путіна

Як для України пройшов саміт НАТО? Які позитивні й негативні моменти можна відзначити?

- Успішно. Зважаючи на спробу блокування всіх рішень "Україна-НАТО" з боку Угорщини, саміт пройшов удало (напередодні Будапешт попередив, що дає згоду на участь Києва в саміті, але блокуватиме будь-яке рішення щодо України через новий закон про освіту. Утім угорцям не вдалося заблокувати офіційного підтвердження євроатлантичних прагнень України. - Gazeta.ua). Нам вдалося донести свої побажання до наших партнерів. Але поведінка Угорщини демонструє, що одного з членів НАТО можна купити. Він готовий імітувати обурення елементарним законом за російські гроші.

Саміт НАТО проходив 11 та 12 липня в Брюсселі. Президент Америки Дональд Трамп звинуватив європейські країни у тому, що вони мало платять і затримують внески в бюджет Північноатлантичного альянсу. Розкритикував Німеччину за торгівлю з Росією. Також американський президент зустрівся з Петром Порошенком.

Зараз ви читаєте новину «"Наші ставки дуже високі" - політолог підбив підсумки саміту НАТО для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути