пʼятниця, 22 липня 2011 14:39

"Нас вбивають": жителям Донецька нав'язали сміттєспалювальний завод
8

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Мешканці Пролетарського району Донецька протестують проти будівництва сміттєспалювального заводу в селищі Чулковка, що знаходиться неподалік від міста.

22 липня вони зібралися біля будівлі мерії міста. Щоб громадяни не змогли прорватися на сесію міськради, влада по всьому периметру відгородила вхід в будівлю спеціальними металевими конструкціями і поставила міліцейське оточення. Представника ініціативної групи також не пропустили.

70 людей розгорнули плакати: "Влада Донецька - вбивця міста", "Мер! Спалюй сміття у себе в кабінеті і дихай цим сам!", "Нас вбивають", "Ні продажу землі під завод!", "Миш'як, діоксин, чадний газ - чому мої діти повинні дихати цим? ".

Крім вимоги зупинити продаж земельної ділянки під будівництво сміттєспалювального заводу , учасники акції протестували проти зростання тарифів на житлово-комунальні послуги та знищення скверу.

Керівник громадської організації "Влада - народу!" Дмитро Вєрзілов прикував себе навісним замком до однієї з закритих дверей мерії.

"Цей завод презентували нам як сміттєпереробний, але насправді там будуть тупо спалювати всі відходи без сортування, включаючи токсичні, хімічно-небезпечні і можливо навіть радіаційні. Завод накриє весь Донецьк - він буде нести загрозу життю людей в радіусі 24 км. У Європі вони вже давно заборонені. Відомо, що навколо таких підприємств осідають ртуть, діоксини, важкі метали ", - вважає учасниця акції протесту Іраїда Тесля.

"У нас в селищі Чулковка і без цього заводу кричуща ситуація: поряд палаючий терикон, у підвалах будинків збирається метан, що виділяється із затоплених шахт. Поблизу розташовані металургійний завод і тубдиспансер, хімзавод, відвал збагачувальної фабрики і завод, який робить пластикову тару. У нас вже в селищі кожен третій житель - онкологічний хворий ", - розповів Gazeta.ua Віктор Михайлик з ініціативної групи.

За годину з невеликим депутати Донецької міськради розглянули всі спірні питання і прийняли рішення про продаж земельної ділянки для будівництва та експлуатації сміттєспалювального заводу.

Згідно рішення, ТОВ "Екоенерджі Донецьк" придбає ділянку площею 93 299 квадратних метрів за ціною близько 4,7 мільйонів гривень.

Раніше сусіди майбутнього будівництва в Пролетарському районі Донецька зібрали проти заводу більше 10 тисяч підписів. Тепер вони мають намір почати збір підписів про відставку донецького градоначальника Олександра Лук'янченка.

"У Донецькій міськраді нікому захищати інтереси народу, всі депутати - директори і комерсанти. Вони голосують за всі питання пакетом, не вникаючи в суть, думаючи тільки про те, як би швидше відправитися у своїх справах - під стінами мерії їх чекають мерседеси і роллс- ройси ", - обурюється Вєрзілов, якому під час останніх місцевих виборів вдалося стати депутатом однієї з районних рад.

Зараз ви читаєте новину «"Нас вбивають": жителям Донецька нав'язали сміттєспалювальний завод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути