пʼятниця, 15 вересня 2017 16:54

"Нам потрібно ігнорувати російську нелітературну лексику" - Юрій Костюченко

"Нам потрібно ігнорувати російську нелітературну лексику" - Юрій Костюченко
Науковець стверджує, що кількісно зросло вживання російської нелітературної лексики. Фото: Радіо Свобода

Науковець Юрій Костюченко вважає, що українцям потрібно ігнорувати публічні висловлювання, які містять ненормативну лексику.

Про це він написав у Facebook.

"Я розумію, що існують ситуації, які спонукають до миттєвих виплесків яскравих емоційних вигуків. Але таких ситуацій у реальному житті насправді обмаль. Коли людина обпікає пальця, вона, залежно від впливу і міри виховання, може вигукнути: "Ой, бл*!". Але щоб ці відчуття стали зрозумілими іншим, треба пояснити: "Я обпікся", - пише науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мову не купити. На неї треба зважитися" – Андрухович

Юрій Костюченко зазначає, що коли ми не розрізняємо емоції, думки і висловлювання, то починаємо мислити і спілкуватися первинними емоціями.

"Російський мат, розповсюдження якого в нашому суспільстві набуло сьогодні масштабу нечуваної епідемії, - в цьому контексті спрямований на примітивізацію емоцій, обмеження спроможності формування думок. Таким чином - на руйнування комунікативного простору", - пише Костюченко.

Науковець стверджує, що за останні 2 роки кількісно зросло вживання російської лайки.

"Тобто мова йде не лише про вплив стресу, а про формування колективної комунікативної моделі, базованої на примітивних емоціях і демонстративному приниженні. Небезпечним є той стан, коли така "комунікативна модель" стає притаманною і суспільно схвалюваною для більшості соціальних груп. У результаті все наше суспільство за рік-півтора драматично занурилося в емоційно вразливий стан, ставши легкою здобиччю демагогів і популістів", - зазначає Костюченко.

На думку науковця, суспільству потрібно змінювати свою поведінку. Робити щось зі своїми емоціями. Пише, що для виправлення емоційного стану необхідно виправити свою мову. Насамперед Костюченко радить позбавити себе від руйнівного впливу матюків.

"Правило просте: не вживати, не заохочувати, не поширювати висловів і дописів, які містять ненормативну лексику російського походження", - зазначив науковець.

Мінімум у двох школа Миколаєва батьків змушують підписувати заяви про бажання їхніх дітей вивчати російську мову.

Зараз ви читаєте новину «"Нам потрібно ігнорувати російську нелітературну лексику" - Юрій Костюченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути