Ексклюзиви
вівторок, 27 квітня 2010 16:58

Найвищі гори планети вперше покорила жінка

Найвищі гори планети вперше покорила жінка

14 найвищих гір планети вперше в світі підкорились жінці. 44-річна кореянка Ох Еун Сан піднялася на свій останній восьмитисячник в Гімалаях, обійшовши іспанську альпіністку.

Останньою перешкодою для 44-річної альпіністки став пік Аннапурна в Гімалаях, розташований на висоті 8091 м над рівнем моря. Останні метри до вершини кореянка подолала навкарачки, після чого дістала прапор Південної Кореї, розплакалася і прокричала: "Перемога!" Разом з жінкою на пік піднімалася знімальна група телеканалу корейського KBS, що транслювала встановлення рекорду в прямому ефірі.

Сходження на Аннапурну тривало 13 годин. Ох вдалося обійти іспанку Едурне Пасабан, що має на рахунку 13 підкорених вершин. Їй залишався лише найнижчий восьмитисячник - китайський Шиша Пангма.

Ох приєдналася до гонки лише цього року, залишивши далеко позаду інших кандидаток - австрійку Герлінду Кальтенбруннер і італійку Нівес Міру.

Минулого року корейська альпіністка вже намагалася піднятися на Аннапурну, але безуспішно. Сильний вітер і снігопад змусили спортсменку повернути, не дійшовши до фінішу декількох сотень метрів.

Цього разу вона взяла з собою фотографію колишньої суперниці і співвітчизниці Ко Мі Янг, яка загинула минулого року під час спуску з гімалайського піку Нанга Парбат.

Підкорити найвищі восьмитисячники мріє і 13-річний американець Джордан Ромеро. Він уже здолав шість гір. На цей рік підліток намітив підкорення Евересту.

Першою людиною, яка ступила на вершину всіх восьмитисячників, став італієць Райнхольд Месснер. Він обійшов усі 14 піків за 16 років, з 1970 по 1986 рік. Поляку Єжи Кукурчке вдалося скоротити загальний час до восьми років.

The Guardian, Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Найвищі гори планети вперше покорила жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути