Ексклюзиви
понеділок, 28 липня 2008 09:57

Найоригінальніші похоронні традиції світу (ФОТО)
8

Вважаєте, що популярні туристичні музеї не дуже багато говорять про вікові традиції? Тоді пропонуємо дізнатися культуру інших народів не зовсім звичайним способом - порівняти, як різні співтовариства практикують ритуали і традиції, властиві всьому людству. Найяскравіше ці відмінності виявляються в тому, яким чином люди шанують своїх предків. Туристичний портал Virtualtourist.com опублікував список восьми найбільш незвичайних похоронних ритуалів світу.

1. "Похорони Сардини", Іспанія

Історія популярної традиції налічує декілька сторіч. Не дивлячись на свою похмуру назву, вона вражає веселістю, танцями, карнавальним ходом, буйством фарб.

Свято Поховання Сардини завершує всеіспанський карнавал. Гігантську картонну сардину декілька чоловік в карнавальних костюмах під звуки траурної музики несуть на витягнутих вгору руках. Їх супроводжує траурна процесія в масках. Серед них виділяються "вдови", що невтішно плачуть (часто їх роль грають чоловіки). На вулицях також стоїть "стогін" і "плач". Врешті-решт сардину спалюють, а її попіл заривають в землю.

Зображення народного гуляння можна побачити на однойменній картині великого Гої. Вважається, що початком фестивалю послужило свято урожаю, поширене в багатьох європейських країнах.

2. "Кістяний будинок", Хальштадт, Австрія

У невеликій готичній церкві в труднодоступному альпійському селі зберігаються більше 600 розфарбованих людських черепів, кожен з яких має табличку з інформацією про "господаря". Жителі придумали такий оригінальний спосіб поховання, оскільки місцеве церковне кладовище дуже мале, а закон передбачає продаж ділянки, якщо родичі покійного не продовжили оренду після 25 років.

3. "Висячі труни", Сагада, острів Лусон, Філіппіни

Унікальний похоронний звичай вже дві тисячі років існує в глибині острова Лусон на Філіппінах. Покійних ховають у видовбаних ними ж колодах, а потім відносять в печери високо в горах. У деяких печерах налічується до декількох сотень своєрідних трун. Подібний ритуал зустрічається так само у ряді регіонів Китаю і Індонезії. На жаль, деякі туристи, яким вдається дістатися до поховань, іноді забирають кістки як сувеніри. 4. Печерні могили Лемо, Тана Торайя, Індонезія

Між смертю людини і визнанням його мертвим у індонезійського народу Торайя проходить дуже багато часу. Покійного там називають "сплячим", муміфікують і роками тримають в усипальні, поки йде підготовка до завершуючого ритуального обряду. Вважається, що душа "сплячого" в цей час збирається в дорогу до країни духів, і сам він ще не помер, а тільки хворий. Врешті-решт труп небіжчика кілька разів підкидають вгору, а потім кладуть ногами на південь, після цього він "офіційно" вважається мертвим. У вирізаних в міжгір"ях скель печерних могилах можна побачити дюжини схожих на ляльки фігур. Ці фігури, звані тау-тау, охороняють спокій мертвих, похованих прямо за ними.

5. Небесне поховання, Тибет

"Небесне поховання" для жителів Тибету було звичайним способом попрощатися з тілесною оболонкою після того, як цю "порожню судину" покинула безсмертна душа. Після смерті людини його тіло розчленовували на частини і виносили в гори на поживу грифам. Вважається, що ці хижі птахи є Дакині, жіночими аспектами Будди, аналогами ангелів. Дакині піднімають душі померлих на небо, де ті чекають своєї наступної реінкарнації. Вшановуючи Шакьямуні, який нагодував своєю плоттю яструба, щоб врятувати голуба, людське тіло жертвують птахам.

6. Затоплене кладовище, Камігуїн, Філіппіни

Під час подорожі Філіппінами (особливо якщо ви захоплюєтеся дайвінгом) треба обов"язково відвідати це старовинне міське кладовище, що пішло під воду разом із старою столицею після виверження вулкана в 1871 році. Тепер це місце відзначає величезний хрест, встановлений в 1982 році.

7. Мумії Наска, Наска, Перу

Не дивлячись на спустошення, проведені грабіжниками, невелика кількість мумій Наска все ще збереглися в пустелі Атакама. У деяких представників цієї загадкової культури, зниклої багато століть назад, залишилися довгі "коси", що свідчать про високий статус за життя.

8. Скельні гробниці, Миру, Туреччина

Комплекс висічених в скелях гробниць виглядає, швидше, як величний замок, ніж як стародавнє кладовище. Унікальність і своєрідність гробниць можна пояснити тим, що у народів Лікиі існував звичай ховати мертвих на піднесених місцях, оскільки передбачалося, що це допоможе їм потрапити на небо. Як пише Luxury-info, вік перших поховань не менше двох тисяч років.

Зараз ви читаєте новину «Найоригінальніші похоронні традиції світу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути