вівторок, 14 квітня 2020 11:03

Найбільший у світі лайнер утопив півтори тисячі людей

Цього дня 1912 року сумнозвісний пасажирський лайнер "Титанік" зіштовхнувся з айсбергом. Загинули 1517 пасажирів.

"Титанік" був найбільшим судном на той час. Потужність його парових машин і турбіни дорівнювала щонайменше 55 000 к. с. Це давало змогу розвивати швидкість у понад 23 вузлів. Турбіну розташували в кормовій частині судна. Ближче до носової частини містилися парові машини, далі шість відсіків зайняли 24 котли, що виробляли пару для головних машин, турбін, генераторів і допоміжних механізмів.

Автор: Wikipedia
 

Для створення лайнера використали найновіші технології того часу. Дизайн судна був революційним, тож журнал "Шипбілдер" проголосив його "практично непотоплюваним".

Автор: Wikipedia
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Титанік успішно пройшов випробування на морі

Окрім цього, всередині "Титанік" розкішно обладнали багатьма зручностями. На судні встановили басейн, були спортзал, турецька лазня, бібліотека та зал для гри в м'яч. Навіть каюти третього класу були кращі, ніж на будь-якому іншому кораблі. Каюти першого класу були неперевершені за рівнем розкошів, оздоблення та зручностей. Вони мали вишукані меблі з коштовним оздобленням, картини та приватний променад. Окрім цього, багатії могли їсти в кафе "Парізьєн", де готували вишукану європейську кухню. Для зручностей пасажирів першого класу були також три ліфти й один ліфт - для другого класу.

Автор: Wikipedia
  Ресторан "Паріз'єн"
Ресторан "Паріз'єн"

Вартість квитка в дорогу каюту становила 4350 доларів — величезну суму для того часу.

Оригінальною та вишуканою частиною інтер'єру лайнера були великі сходи "Титаніка". Вони тягнулися на п'ять палуб — від верху аж до палуби Е — і були шикарно оздоблені різьбою по дереву дуба, мали позолоту, скульптури та годинник. Приміщення освітлювали електричні канделябри, проте також існувало й натуральне освітлення через скляний дах.

Автор: Wikipedia
  Великі Сходи Титаніка мали шикарне оздоблення
Великі Сходи Титаніка мали шикарне оздоблення

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм отримав рекордну кількість "Оскарів"

"Титанік" вирушив у своє перше й останнє плавання 10 квітня 1912 року. 14 квітня, о 13:40, судно отримало перше попередження про айсберг. Завдяки цьому курс змінили на південніший напрямок. Подальші попередження про ще два айсберги, які були попереду, так і не дійшли до капітанського містка.

О 23:40 один із матросів розгледів айсберг по курсу корабля. Проте надто пізно — корабель не встиг здійснити повний поворот.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший у світі лайнер утопив півтори тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути