четвер, 28 березня 2013 22:31

Надання УГКЦ статус патріархату погіршить стосунки між РПЦ та Ватиканом - експерт

Надання УГКЦ статус патріархату погіршить стосунки між РПЦ та Ватиканом - експерт
Олександр Леонов Фото: ukrinform.ua

Якщо новообраний Папа Римський Франциск надасть статус патріархату УГКЦ, то це викличе спротив з боку Росії. Таку думку сьогодні на пресс-конференції висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

"Це перший єзуїт на папському престолі. І людина, яка представляє ліву течію у церкві. Тобто, як кажуть, він входить у вузьке коло спілкування як правих, так і лівих політиків. Це в принципі унікальна річ для представників католицької церкви. І вже було сказано дуже багато про відносини з представниками Української Греко-Католицької Церкви. Новий Папа дуже прискіпливо повторює прототипи святих Францисків. Якщо звернутися до святого Франциска, ця людина не була реформатором. І говорять, що новий Папа наврядчи теж реформує церкву. Але він дійсно дуже посилить мяку силу Ватикану і зможе створити позитивний грунт для того, щоб ці реформи провів його наступник", - розповів він.

За його словами, надання УГКЦ статус патріархату призведе до серйозної напруги у самій Україні.

" З іншого боку другий святий Франциск був одним з найкращих місіонерів католицької церкви . І з цієї точки зору логічним буде виглядати крок надання патріархату Українській Греко-Католицькій Церкві. Зазначимо, якщо дійсно це відбудеться, то це викличе надзвичаний спротив Росії. І експерти кажуть, що це призведе до погіршення стосункім між РПЦ та Ватиканом. Але хотілося б зазначити, що, вочевидь, цей крок призведе до дуже серйозної напруги у самій Україні у релігійних та навіть політичних стосунках. Тому що Москва буде задіювати всі свої інструменти, механізми, щоб, як мінімум, зіпсувати свято", - додав Леонов.

Нагадаємо, новим Папою Римським вперше став латиноамериканець - архієпископ Буенос-Айреса Хорхе Маріо Бергольо. Уперше понтифік обрав собі ім'я Франциск. Так звали двох видатний святих Католицької церкви:Франциска Асизького, що прославився своєю вбогістю і нетерпимістю до розкошів та Франциска Сальського, видатного місіонера.

Зараз ви читаєте новину «Надання УГКЦ статус патріархату погіршить стосунки між РПЦ та Ватиканом - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути