вівторок, 19 березня 2013 09:46

РПЦ пожалілися Папі на УГКЦ: "В Україні не може бути патріарха крім Кирила"

РПЦ пожалілися Папі на УГКЦ: "В Україні не може бути патріарха крім Кирила"
Російська православна церква вважає, що єдиний український патріарх - це лідер РПЦ Кирило. Фото: phl.ua

У Російській православній церкві (РПЦ) висловлюють заклопотаність діяльністю Української греко-католицької церкви (УГКЦ) на території нашої країни. Голова відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон в інтерв'ю телеканалу "Росія-1" висловив надію на те, що новий Папа Римський Франциск "не буде підтримувати експансію українських грекокатоликів", пише "Комерсант-Україна".

"Тема унії - найболючіша у православно-католицькому діалозі, у взаєминах між православними і католиками. Якщо Папа буде підтримувати уніатство, то це, звичайно, до добра не приведе", - заявив митрополит Іларіон.

Слід зазначити, що УГКЦ є найбільшою помісною церквою східного обряду в складі римсько-католицької церкви. На 2012 рік число вірних УГКЦ становило близько 4,2 млн чоловік. Російські експерти підтримують заяву митрополита Іларіона.

"Ключове питання, яке ставлять греко-католики перед Римом, - це створення уніатського патріархату, що суперечить усім канонам, оскільки в Україні має бути лише один патріарх - Московський і всієї Русі Кирило, - вважає завідувач відділу зі зв'язків з РПЦ, російським світом і православною спільнотою Інституту країн СНД Кирило Фролов. - Митрополит Іларіон мав на увазі, що Папа Римський зараз має займатися іншими питаннями. Наприклад, боротьбою з секулярним тоталітаризмом (падінням ролі церкви в суспільстві. - Ред.), який насаджується в Європі, а не підтримкою агресивних дій уніатів, які перенесли кафедру зі Львова до Києва і вимагають надати їм статус патріархату".

В УГКЦ до заяв митрополита Іларіона поставилися з подивом.

"Статус патріархату і питання перенесення кафедри зі Львова до Києва - це внутрішня справа УГКЦ. Воно жодним чином не впливає на нормальне пастирське окормлення православних віруючих", - вважає керівник департаменту зовнішніх церковних зв'язків УГКЦ священик Олекса Петрів.

Релігієзнавець Віктор Єленський вважає, що Папа Римський навряд чи прислухається до думки РПЦ.

"У РПЦ постійно говорять про уніатів, які нібито захопили тисячі православних храмів. Насправді ми знаємо, що люди, які там жили, завжди були греко-католиками. Я думаю, що для нового Папи Європа поки не виглядає пріоритетом. Навряд чи він почне діалог з Московським патріархатом на шкоду українській греко-католицької церкви, бо добре знає, що таке мученицька церква (у 1946 році УГКЦ була офіційно ліквідована в СРСР і відновила свою легальну діяльність тільки в кінці 1989 року. - Ред.) ", - заявив Єленський.

Зараз ви читаєте новину «РПЦ пожалілися Папі на УГКЦ: "В Україні не може бути патріарха крім Кирила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути