четвер, 14 березня 2013 13:12

Експерт: новий Папа Римський — доказ того, що віра та інтелект чудово поєднуються

Експерт: новий Папа Римський — доказ того, що віра та інтелект чудово поєднуються
Папа Франциск I, будучи єпископом, цілує ноги хворих на СНІД дітей у Буенос-Айресі. Фото: repubblica.it

У середу з димаря на Площі Святого Петра у Римі пішов білий дим. Це означає, що кардинали обрали нового Папу Римського.

Ним став 76-річний аргентинець Хорхе Маріо Берґольйо, архієпископ Буенос-Айреса.

Водночас, Берґольйо належить до ордену єзуїтів — Товариства Ісуса. Він відразу запровадив кілька змін у Католицькій церкві. Особливо промовистим є мотто герба кардинала-священика – Miserando Atque Eligendo, що у перекладі з італійської означає "жалюгідний, але обраний".

Уперше в історії Папою став неєвропеєць. Уперше престол посів єзуїт. Уперше понтифік обрав собі ім'я Франциск. Так звали двох видатний святих Католицької церкви: Франциска Асизького, що прославився своєю вбогістю і нетерпимістю до розкошів та Франциска Сальського, видатного місіонера. Тож від Папи чекають і того, й іншого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий Папа Римський закликав вірян стати на шлях любові

Новий Папа походить з родини емігранта-італійця, залізничного працівника. Він був молодший з п'ятьох його дітей. Звик до скромності. Сам готував собі їсти і жив у невеликій квартирі в Буенос-Айресі. Викладав літературу та філософію. Розмовляє італійською, іспанською та німецькою мовами. В Аргентині його вважають консерватором — Берґольйо був непримиренним противником гомосексуалізму та одностатевих шлюбів. Водночас, усі запам'ятали випадок, коли тодішній кардинал у місцевому госпісі помив і поцілував ноги дітей, хворих на СНІД.

Його першими словами після виходу до людей стали жартом: "Брати і сестри! Добрий вечір! Ви знаєте, обов'язком конклаву було обрати нового єпископа Риму. Здається, мої брати-кардинали відшукали його геть на кінці світу".

Добре знає Главу Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука. Той був єпископом для українців-католиків у Буенос-Айресі.

Обрання Берґольйо Папою матиме гарні наслідки як для світу, так і для України, каже філософ та богослов Андрій Баумейстер, 43 роки:

- Для нас це вдалий вибір і вдалий приклад. Ім'я Франциск — це образ євангелізації і образ християнської скромності. Для українців це дуже важлива тема. Бо бракує в Україні і того, й іншого. Християнство — це ж не тільки велич Риму, але і влада, яка служить. Це всім потрібно зараз. Щоб Церква була простіша, не вибудовувала штучних перепон між собою та людиною. Бо непомірна розкіш світу у ХХІ столітті потребує якоїсь стримувальної сили. І новий Папа може нею бути.

Він перший єзуїт на папському престолі. Гадаю, Товариство Ісуса вже давно заслужило на це. Ще з часів Контрреформації орден єзуїтів, інтелектуалів зумів переламати хід подій, об'єднати Європу довкола інтелектуальних та духовних цінностей. І я дивуюсь, чому досі не було Папи-єзуїта. Були й домініканці, і папи з інших орденів. Отже, те, що саме єзуїт став Папою — велика радість. Означає, що політика його буде продумана і зважена.

Він перший Папа з Американського континенту. Це теж приємна несподіванка. Коли обирали Йоана-Павла ІІ, то всі ставили собі питання, чи може людина зі Східної Європи, з радянського блоку, об'єднати й західний світ. Тепер ті самі питання щодо латиноамериканця. Але досвід довів, що таки може, і що це призводить до дуже позитивних змін. Він має оцю латиноамериканську щирість у вірі, дитячу наївність в очах. Водночас, це не наївність у сенсі незнання — Франциск І людина великої освіти та інтелекту. Але тут немає суперечності. Він - доказ того, що проста віра та інтелект чудово поєднуються.

Щодо його віку, важко сказати, - це може мати як позитивні наслідки, так і не зовсім. З одного боку, так історично склалося, що якраз папи, які були похилого віку, робили дуже багато для Церкви і правили довго. З іншого боку, Церква справді стоїть зараз перед багатьма викликами. І логічно було б дати змогу очолити її молодшій людині. Про здоров'я нового Папи ми нічого не знаємо, - після обрання бачили його як людину, що жартує, вміє впливати на людей, людину, що поводиться тихо і без пафосу та голосних заяв. Усе дуже просто, - помолилися в тиші. І це дивувало. Людина майже без жестів. Якщо пригадати Йоана-Павла ІІ з його активними закликами — то тут було зовсім інше. Цим поводженням Франциск нагадує Йоана ХХІІІ. Він людина з простої родини, а, відповідно, добре ставиться до простих людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ називають нового Папу запеклим противником абортів і одностатевих шлюбів

Очевидно, його метою буде і нова євангелізація. Вона має постійно відновлюватись. Особливо тепер, коли західний світ дуже секуляризований. Але це - нова хвиля і як вона відбуватиметься, ще невідомо. Те, що Папа незабаром зустрінеться з журналістами на великій зустрічі — теж ознака його відкритості.

Для України це дуже гарний вибір конклаву. Новий Папа — добрий знайомий глави УГКЦ Святослава Шевчука. Вони разом були єпископами у Буенос-Айресі. Звичайно, це вплине на позицію Риму щодо України. Новий Папа чудово обізнаний через знайомство з греко-католиками з тим, що є Україна і які тут проблеми. Бо це завжди великий клопіт — не всі у Ватикані знають про нас достатньо. Сподіваюся, що буде більше зближення. Щодо того, чи дадуть УГКЦ патріархат, - ще рано говорити. Але відносини покращаться. Коли Святослав очолив УГКЦ, він запросив тоді ще архієпископа Буенос-Айреса відвідати Україну. Гадаю, це буде можливо й тепер, коли він став Папою. Це не буде найближчі рік-два, але далі - так. З православними теж можуть покращитись відносини. Колись, коли обирали Бенедикта XVI, то всі чекали, що в нього складуться добрі стосунки з Олексієм ІІ, російським патріархом. Мовляв, обидва німці, старої закалки тощо. І не склалися. А от зараз, коли єзуїт став Папою, має чудові відносини з греко-католиками, - ніби й не очікують особливо на покращення з православними. І якраз через те воно може бути. Тобто, Франциск І може відвідати не лише Київ, але й Москву. Для цього вже час настав.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: новий Папа Римський — доказ того, що віра та інтелект чудово поєднуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути