середа, 03 березня 2021 13:43

Національну бібліотеку збудували за пожертви

155-річний ювілей святкує Національна бібліотека України ім. Ярослава Мудрого.

Її заснували 3 березня 1866 року як Київську публічну бібліотеку, до фонду якої увійшли приватна книгозбірня письменника і книговидавця Василя Барщевського та пожертви киян.

Заснували бібліотеку громадські діячі Михайло Юзефович, Олексій Андріяшев, купці, граф Олексій Бобринський, київський губернатор Микола Казнаков, поміщик-українофіл Григорій Ґалаґан та інші.

Спочатку книгозбірня була розташована в приміщеннях Київського дворянського зібрання. Існувала вона завдяки пожертвам меценатів, заможних громадян, установ і товариств.

Автор: nlu.org.ua
  Одна з найбільших і найстаріших книгозбірень України.
Одна з найбільших і найстаріших книгозбірень України.

Чверть століття бібліотека була у фінансовій скруті та фактично виживала завдяки благодійним внескам. Вона не мала постійного власного приміщення, а за 25 років книгозбірня 6 разів переїжджала. Однак після переходу в підпорядкування міської Думи 1891 року ситуація покращилася.

Якщо на момент відкриття фонд бібліотеки налічував 319 книг у 667 томах, то 1901 року обсяг її фондів становив 30 214 томів, третина з яких - пожертви киян.

Тільки 1911 року для книгозбірні збудували власне приміщення на кошти, зібрані жителями міста. Спроєктував будівлю архітектор Києва Збігнев Клаве, якого обрали серед 37 претендентів. Ця споруда стала пам'яткою архітектури та є найдавнішою київською спорудою такого призначення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 14 томах і без цензури: видали повну збірку творів Лесі Українки

1912 року у бібліотеки було 75 114 читачів. 1916-го книжковий фонд становив близько 80 тис. примірників, зокрема видання українською мовою.

1957 року стала Державною республіканською бібліотекою УРСР ім. КПРС та розпочала роботу як центр науково-методичної та бібліографічної роботи. Тоді вона отримала право отримувати всесоюзний обов'язковий повний примірник друкованих творів.

У незалежній Україні вона почала називатися Державною бібліотекою України. 1994 року отримала статус національної.

Сьогодні установа обслуговує парламентарів. Із 2000 року там розпочав роботу Канадсько-український парламентський інформаційний центр.

НБУ ім. Ярослава Мудрого бере участь у розробці державної політики в галузі бібліотечної справи та її реалізації.

Зараз ви читаєте новину «Національну бібліотеку збудували за пожертви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути