Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2021 23:35

В 14 томах і без цензури: видали повну збірку творів Лесі Українки

В 14 томах і без цензури: видали повну збірку творів Лесі Українки
Видали Лесю Українку в 14 томах. Фото: Уніан

До 150-річчя з дня народження Лесі Українки відбулася офіційна презентація повного нецензурованого видання творів письменниці у 14-ти томах.

Також він доступний в електронному форматі для перегляду та завантаження безкоштовно на сайті Українсього інституту книги.

Участь у презентації взяли міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, письменниця Оксана Забужко, літературознавиця, докторка філологічних наук Віра Агеєва, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось, проректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Юрій Громик та народна депутатка України Ірина Констанкевич.

Видання поділене тематично і жанрово за такими напрямами-блоками:

Драматургія (1–4 томи);

Поезія та ліро-епічні поеми (5 том);

Художня проза (6 том);

Літературна критика та публіцистика (7 том);

Переклади (8 том);

Записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки (9 том);

"Стародавня історія східних народів" та конспекти, виписки, нотатки (10 том)

Листування (11–14 томи)

14-томник вийшов накладом 1500 комплектів. Однак, як зазначив міністр культури Олександр Ткаченко, надалі будь-які видавництва можуть робити свої наклади повного зібрання Українчиних творів.

За словами директорки УІК Олександри Коваль, книжки буде безкоштовно передано до публічних бібліотек, закладів вищої освіти, академічних та музейних установ в Україні та за її межами, у дипломатичні представництва України в інших державах, закордон для популяризації української літератури та постаті Лесі Українки.

За словами Оксани Забужко, видання нецензурованого 14-томника – це "здійснена декомунізація Українки".

"Це демонстація стану зрілості сучасної української гуманітаристики, яка за 30 років спромоглася об'єднаним зусиллям видати насправді колосальну працю. Важлива тут якість коментарів і сама здатність прокоментувати те, чого не коментувалося у попередніх виданнях", – підкреслила письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леся Українка була однією із перших феміністок

В Угорщині видали збірку віршів Лесі Українки "За правду, браття, єднаймось щиро" шрифтом Брайля.

Зараз ви читаєте новину «В 14 томах і без цензури: видали повну збірку творів Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі