вівторок, 30 серпня 2011 14:11

На закінчення Рамадану продавали сиру баранину
16

Фото: Фото: Тарас Подолян

Сьогодні, 30 серпня, весь мусульманський світ святкує закінчення священного посту Рамадан. Цього року він тривав з першого серпня.

Святкування в Ісламському громадському культурному центрі почалися о 8-ій ранку. Протягом години туди сходились і з'їжджались мусульманські сім'ї.

"Салам Алейкум", - вітають одне одного арабською, тиснуть руки і тричі цілуються в щоки.

На виході продають баранину, лаваші, східні солодощі, чай та каву. Там стоять з півсотні мусульманських чоловіків. Всі в святкових костюмах і білих сорочках. Багато палять і п'ють каву.

На подвір'ї голосно грає арабська музика. Для дітей влаштували дві високі гірки. Сам центр має два входи: для чоловіків і жінок окремо.

"Для нас це свято таке ж велике, як для православних Пасха. Ми вітаємо одне одного, даруємо подарунки бідним, робимо добро. Даруємо гроші або одяг. От торік моєму брату подарували дві тисячі доларів. Але йому були необхідні ці гроші. Обов'язково провідуємо свою рідню. Це у вас може бути, що діти не знають когось зі своєї рідні, а у нас такого бути не може", - відзначає цінність свята Елькхатиб Яссер.

Розповідає, що мусульман в Україні ніхто не ущемляє. Чоловік в Україні живе 12 років.

"Нам тут дуже подобається, бо у вас нема расизму. А в Європі арабів переслідують. Україна із європейським обличчям, але душа в них така щира, як в азіатів. В Америці або у Франції ти не можеш прийти до свого друга просто так. Це треба обов'язково дзвонити. І якщо домовились попити тільки кави, то п'єте тільки каву і до побачення. А тут прийшли в гості до українця, він накриє стіл і покладе все, що в нього є", - підкреслює чоловік.

А терористів з арабів зробила політика.

"Колись в Європі мене зупинила міліція. Я його питаю: "На якій підставі ви мене зупинили? Тільки тому, що чорний або виглядаю як араб?". Вони відповіли: "Вибачте, це наша робота". І відразу зробили з мене поганого чоловіка, щоб мене всі ненавиділи. В Україні такого нема", - відмітив Яссер.

Елькхатиб одружений з українкою вже вісім років.

"Не обов'язково, щоб православна приймала іслам. Я коли одружувався, то сказав дружині, що обов'язковою умовою є якесь віросповідання, або іслам або християнство. Я просто хочу, щоб моя дружина була віручою. Якщо хочеш бути християнкою, то читай Біблію, не обманюй, не кради, не заздри і люби всіх. Вона вибрала іслам. Нема насилля у вірі. Бо якщо вона прийняла б іслам тільки заради мене, то це вже не була б віра. Обманула б себе і Бога", - відзначає Яссер.

Зараз ви читаєте новину «На закінчення Рамадану продавали сиру баранину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути