Ексклюзиви
пʼятниця, 01 червня 2012 11:45

На тестуванні з української мови учнів масово перевіряли металодетекторами

На тестуванні з української мови учнів масово перевіряли металодетекторами
Учнів пропускали через металошукачі, аби перевірити на наявність мобільних пристроїв. Фото: vidomosti-ua.com

Громадянська мережа "ОПОРА" заявила, що основною проблемою цьогорічного тестування з української мови та літератури у школах є користування мобільними телефонами.

Як відзначили Gazeta.ua в організації, відповідно до Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 році, учасники тестувань не можуть мати при собі будь-яких засобів зв'язку, пристроїв зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації.

"Незважаючи на це, за два дні тестувань через наявність мобільних телефонів понад 100 абітурієнтів були позбавлені права подальшого проходження ЗНО. Справжнім викликом для системи оцінки знань стало сплановане використання засобів зв'язку групою осіб для передачі інформації про завдання, а також надсилання правильних варіантів відповідей членам групи", - відзначили громадські діячі.

Такий випадок, наприклад, був зафіксований у Донецькому професійному металургійному ліцеї імені І.П.Ткаченка, де в абітурієнта вилучили ввімкнений телефон з підключенням до мережі Інтернет. Як з'ясувалося, абітурієнт зареєстрований в соціальній мережі, в групі, учасники якої в онлайн режимі обмінюються завданнями та відповідями. Після зафіксованого порушення учасник ЗНО був змушений покинути пункт тестування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На тестуванні з російської мови зафіксували низьку явку абітурієнтів

Активісти також розповіли, що одним з механізмів для обмеження впливу технічних засобів зв'язку на результати ЗНО мало стати посилене застосування металошукачів на пунктах тестування.

Так, у Закарпатській області - в ЗОШ №11 м. Мукачево та Лінгвістичній гімназії м. Ужгорода - металодетектори використовувалися безпосередньо у аудиторіях під час написання тесту. Працівник Державної служби охорони, відповідальний за пункт тестування та уповноважена особа УЦОЯО заходили в кожну аудиторію та по черзі перевіряли вступників металодетекторами. Рейд результату не дав – у жодного з абітурієнтів телефону не виявили.

В Івано-Франківській області пішли ще далі: там створено спеціальну мобільну групу, яка за допомогою металошукачів здійснювала перевірку на наявність мобільних телефонів.

Разом з тим, громадянська мережа "ОПОРА" звернула увагу на вибірковий підхід до застосування металошукачів, що не дозволяє забезпечити рівні умови для всіх учасників ЗНО.

Для забезпечення об'єктивної перевірки знань учасників ЗНО по всій території країни, а також створення рівних можливостей для вступу до вищих навчальних закладів активісти рекомендують Українському центру оцінювання якості освіти забезпечити застосування металошукачів на усіх пунктах тестування.

Нагадаємо, абітурієнти проходили зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури 28 та 29 травня. Цей предмет наймасовіший за кількістю охочих перевірити свої знання, адже його сертифікат є обов'язковим для вступу до вищих навчальних закладів України. Того, хто не матиме такого документу, буде позбавлено права на вищу освіту у 2012 році.

Зараз ви читаєте новину «На тестуванні з української мови учнів масово перевіряли металодетекторами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути