середа, 23 травня 2012 05:45

За 600 доларів обіцяють 200 балів на ЗНО

Автор: фото: Анна Лакиза
  Оголошення про виготовлення мікронавушників для складання іспитів висить у дворі багатоповерхівок поблизу Полтавського національного педагогічного університету імені Короленка. Студенти переписують номер телефону майстра
Оголошення про виготовлення мікронавушників для складання іспитів висить у дворі багатоповерхівок поблизу Полтавського національного педагогічного університету імені Короленка. Студенти переписують номер телефону майстра

На сайті torg.ua з'явилось оголошення: "200 балів за ЗНO? Це можливо. Хочеш отримати, телефонуй". Нижче припис меншими літерами "Послуга платна $600. Андрій Романович".

Телефоную 15 травня. Чоловік нічого не хоче говорити телефоном, бо справа делікатна й потребує особистої розмови. Зустрічаємося наступного дня о 20.00 у піцерії вінницького торговельного центру "Маґі-Ґранд". Андрій приходить вчасно, вдягнений у темно-синій костюм і білу сорочку з краваткою. На вигляд йому років 35. Тримає папку з документами.

— У мене племінниця закінчує школу, хочемо поступати в університет Шевченка на юридичний, — розказую вигадану історію. — Треба хороші бали, щоб без конкурсу пройти на державне.

Чоловік киває. Каже, може організувати хороші оцінки з будь-якого предмету.

— У меня связи с комиссиями, которые проверяют работы, — пояснює російською, потім переходить на українську мову. — Єдине, що треба буде від учасника тестування — позначити роботу. Там, де починається письмова частина, перед текстом поставити маленьку літеру "а" і закреслити її. І друге: на останньому листку легенько надірвати кутик. А в тестах просив би всі позначки робити олівцем, тоді легше виправити. Гарантую, що матимете 200 балів.

Я дивуюся, бо в багатьох тестах відповіді потрібно писати власноруч.

— А як же почерк і письмова робота? Там же звіряють почерк? — запитую.

— Які там письмові роботи? Ніхто нікому робіт не роздає, лише якщо батьки почнуть вимагати. Але ви ж, понятно, не будете вимагати, щоб вам показали ваших 200 балів, — пояснює.

За $600 обіцяє оцінку за один предмет.

— Дорого, бо треба поділитися. 300 доларів голові комісії, 200 — перевіряючим. І сотня мені за те, що домовляюся. Дешевше не можна.

Запитую, які гарантії отримаю. Співрозмовник починає нервувати.

— Так сама главна гарантія буде бал із ЗНО, — говорить Андрій, червоніє. Каже, йому треба зателефонувати. Хапає мобілку й вибігає. За кілька хвилин повертається.

— Я уточнил, могу дать вам гарантию, — знову переходить на російську. — Я сразу возьму половину суммы. Вторую платите после получения результата. Мы и в прошлом году так работали. Все, кто нам платил, нормально сдали. Но деньги мы должны получить до сдачи экзамена, до 29 мая — тогда сдают украинский.

Бали за тестування намагалися купувати і торік, каже директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості знань Геннадій Кузьменко, 50 років.

— Навіть мої знайомі купували. За 200 доларів їм обіцяли відповіді на тести. А прислали відповіді на пробне ЗНО, — пояснює телефоном. — Є люди, які намагаються на тому заробити. Понятно, що обіцяних балів навіть за великі гроші ніхто не отримував. У кращому випадку — після тестів шукають тих людей і повертають гроші. Я, директор центру, ще не знаю, де перевірятимуть роботи наших випускників. А роботу, написану олівцем, ми просто знімаємо з оцінювання. Тестування пишуть лише чорною пастою.

— Шахрайство в зовнішньому незалежному оцінюванні — давня пісня. Елементарна форма видурювання грошей, — вважає Ігор Лікарчук, 57 років, директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти. Він був керівником Українського центру оцінювання в 2006-2011 роках. — Я сам кілька разів намагався купити відповіді — 2008-го, 2009-го, 2010-го. Переважно ніхто нічого не продає. Ми мали ряд запобіжників, що унеможливлювали витік інформації про зміст тестів. Наприклад, тему для міні-твору з української мови та літератури не знали навіть люди, які укладали тести. Дізнавалися в останню хвилину, коли зошити вже йшли на друк. Я вносив теми сам, тому про них знав лише я. Чи збереглися сьогодні ці запобіжники, я не знаю.

Біля Полтавського педагогічного університету другий тиждень висять оголошення. На них зображено навушник і вказано номер телефону.

У тексті зазначено, що на замовлення можуть виготовити дистанційний пристрій, який вставляють у вухо. Його не видно. Такий згодиться під час здачі незалежного зовнішнього оцінювання, іспитів. З допомогою навушника можна надиктовувати відповіді на тестові завдання та екзаменаційні білети. Ціна в оголошенні не зазначена. За вказаним номером телефону не відповідають.

Зараз ви читаєте новину «За 600 доларів обіцяють 200 балів на ЗНО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути