четвер, 13 березня 2008 09:22

На саміті ЄС у Брюсселі переговорів про нову угоду з Росією не буде

У Брюсселі в четвер відкривається дводенний саміт Євросоюзу, центральною темою якого стане екологія. Напередодні саміту деякі європейські ЗМІ припускали, що Польща вже зараз може зняти вето на початок переговорів Росії з ЄС про укладання нової всеосяжної угоди замість того, що сплив у 2007 році. Прем"єр Дональд Туск 7 березня в інтерв"ю Reuters повідомив, що "не бачить великих проблем відносно вироблення переговорного мандата ЄС і Польщею". Проте така заява не планується, пишуть "Ведомости" з посиланням на джерело в апараті польського прем"єра.

Як відзначає видання, попри фактичне скасування ембарго на постачання польського м"яса до Росії, розбіжності залишаються через небажання Москви ратифікувати Енергетичну хартію. Невідомо, чи знімуть вето навіть до червневого саміту Росія – ЄС.

Європу більше хвилюють внутрішні проблеми. Главам держав і урядів 27 країн ЄС вперше після одностороннього проголошення незалежності Косова належить обмінятися думками про ситуацію в краї і про плани Євросоюзу щодо розгортання так званої європейської цивільної місії – EULex.

На саміті також відбудеться докладне обговорення ходу реалізації Лісабонської стратегії ЄС і підготовки до запуску її нового етапу. Лісабонська стратегія – базовий соціальний документ Євросоюзу, що визначає зобов"язання цієї організації з підтримки низького безробіття і високого рівня життя в країнах–членах співтовариства.

На обговорення буде винесений і аналітичний звіт, підготовлений спільно Єврокомісією і зовнішньополітичною службою Ради ЄС під керівництвом Хав"єра Солани, який розглядає появу нових загроз безпеці ЄС у зв"язку з глобальною зміною клімату. У нім наголошується, що глобальна зміна клімату може призвести до підвищення рівня бідності, зниження якості і кількості доступної питної води, погіршення санітарних умов, посилення боротьби за рідкісні ресурси. Це спричинить за собою радикалізацію, збільшення числа "невдалих держав", розширення потоків міграції, що, в свою чергу, створить додаткові внутрішні й зовнішні ризики, передає ИТАР-ТАСС.

Зовнішньополітичний порядок денний саміту включає миротворчу операцію ЄС у Чаді та традиційні теми: Іран, Близький Схід, Афганістан та Ірак.

Втім, головною темою саміту буде екологія. Учасники переговорів розглянуть доповідь Єврокомісії про геополітичні і політико-економічні ризики, які несе глобальне потеплення. Автори документа вважають, що глобальне потепління загрожує світові новими територіальними конфліктами, насамперед в Арктиці. Там стануть доступними багато родовищ корисних копалини, і боротьба за них вже почалася. За приклад наводиться суперечка Росії і Норвегії, яка входить у НАТО, але не є членом ЄС. Євросоюз має бути готовий до нових подібних конфліктів і зростання "кліматичної" міграції.

У той же час саміт затьмарено корупційним скандалом у Європарламенті: деякі депутати наймали асистентами членів своїх сімей і навіть переводили гроші неіснуючим фірмам із найму персоналу. За даними служби внутрішнього аудиту, тільки в 2004-2005 роках це коштувало європейським платникам податків близько 100 млн євро, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «На саміті ЄС у Брюсселі переговорів про нову угоду з Росією не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути