субота, 10 вересня 2011 15:15

На Рівненщині чиновники погоріли на приватизації пам'ятки археології

На Рівненщині чиновники погоріли на приватизації пам'ятки археології

Прокуратура в Рівненській області порушила кримінальну справу за фактом  незаконної приватизації землі на території археологічної пам'ятки в селі Могиляни Острозького району. Чиновники райуправління земельних ресурсів погодили виділення трьом громадянам 2,5 га для ведення селянського господарства на місці поселення трипільської культури, могильників доби середньої бронзи та римського часу.

"Порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем особами Острозького районного відділу земельних ресурсів, які незаконно надали громадянам у приватну власність землі, що мають особливу наукову та історико-культурну цінність. Встановлено, що вони, зловживаючи службовим становищем, порушивши вимоги земельного та пам'яткоохоронного законодавства, погодили технічну документацію по складанню державних актів на право приватної власності та виділення на місцевості земельних часток (паїв) громадянам на території Могилянівської сільської ради, на якій розташована пам'ятка археології місцевого значення "Поселення трипільської культури, могильник доби середньої бронзи та римського часу", - розповіли в обласній прокуратурі.

"Це село добре відоме археологам України. Науковці, навіть, класифікували пам'ятки в Могилянську групу ранньоскіфського часу – 1 тис. до н.е. Ще в 50-х роках у Могилянах неподалік місцевої школи були знайдені захоронення 7-5 ст. до н.е. – могильник раннього залізного віку, а також могильник римського часу. Працювали експедиції з Санкт-Петербурга та Києва. Окрім того, на території села є ще низка різноманітних археологічних пам'яток", - розповів Богдан Прищепа, директор Рівненської філії охоронно-археологічної служби України, кандидат історичних наук.

Землю на місці археологічної пам'ятки приватизували троє громадян. Вони розорали свої наділи. У прокуратурі порахували, що державі завдано збитків у 12,5 мільйонів гривень.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині чиновники погоріли на приватизації пам'ятки археології ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути