Ексклюзиви
середа, 31 липня 2024 17:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"На протез реагують по-різному. Хтось може підійти і обійняти" - жінка, що вижила після ракетного удару по Умані
5

Вечір 8 червня 2023 року назавжди закарбувався в пам'яті жителів Умані. Близько 22:00 російські окупанти поцілили по промисловому об'єкту та автомийці. Вибухова хвиля зачепила супермаркет і магазини поряд.

Найбільше постраждала того дня 28-річна Олена Голубенко. Вона працювала медсестрою у приватній школі і ніколи не могла подумати, що її життя кардинально зміниться.

Своєю історією вона поділилась з нами.

Супермаркет, тривога, ракета

— Ми були молодою сім'єю, яка будувала свої плани та мрії. Ми жили своє щасливе життя… Але 24 лютого 2022 року все змінилося. О 5:00 ми прокинулись від вибухів та гулу літаків. Трусилося все — двері, вікна. Було дуже страшно, — згадує Олена початок повномасштабного вторгнення.

Сім'я Голубенків спершу вирішила виїхати до села. Але пробули там недовго — лише п'ять днів. Після цього повернулися додому.

Земля здригалась від "гуркоту" ракет

А вже 8 червня 2023 року сталася трагедія, яка торкнулася родини особисто.

— Я пішла до місцевого супермаркету. Дорогою мене застала повітряна тривога. Ховатися було нікуди, — говорить Олена про той фатальний день.

Олена Голубенко з родиною - до злощасного ракетного удару по Умані
Фото: надане сім'єю Голубенків
У лікарні Олену підтримувала родина, друзі, рідні
Олена Голубенко з чоловіком
Олена Голубенко є прикладом для людей, які пережили подібні травми
Попри перенесений біль, довгу реабілітацію та фантомні болі - Олена зберігає позитивний погляд на життя, має багато планів та мрій

За кілька хвилин земля здригалась від "гуркоту" ракет.

Пощастило, що поряд був військовий

Ракета впала всього за кілька метрів від Олени. Уламок повністю відтяв їй ногу. Втім, вчасно накладений турнікет врятував її життя.

— Після важкої чотирьохгодинної операції лікар-хірург сказав, що один відсоток таких пацієнтів виживають, а 99 відсотків - помирають на операційному столі, — розповідає Олена.

Вона вижила, але прийняти свій стан було важко. Іноді про майбутнє не хотілось думати взагалі.

Шість операцій і протезування в Америці

Далі була нова черга випробувань. Олену госпіталізували до Київської міської клінічної лікарні №8, де вона перенесла шість операцій. Найскладнішою з них було видалення кульшового суглоба (дезартикуляція).

Це було надзвичайно важко як емоційно, так і фізично. Далі був довгий шлях реабілітації, включаючи протезування в Америці.

Перші кроки було робити важко

Після виготовлення протеза перші кроки було робити важко. Але щоденна практика дала результати - зараз вона розуміє всі функції протеза і вдало ним користується. Але наслідки травми іноді нагадують про себе у вигляді фантомних болів.

Автор: надане сім'єю Голубенків
  Олена Голубенко є прикладом для людей, які пережили подібні травми
Олена Голубенко є прикладом для людей, які пережили подібні травми

"Я повернулася до життя завдяки родині"

Попри труднощі, Олена знайшла сили жити далі.

— Зараз мені 28, У мене чудова сім'я, коханий чоловік і маленька донька, — говорить вона з гордістю. — Вони дають сенс моєму життю і в найважчі моменти знаходяться біля мене. Це безмежне кохання та неймовірна підтримка. Завдяки їм я повернулася до свого життя, — ділиться вона, не приховуючи емоцій.

Зараз Олена адаптується до життя у США, вчить мову та пізнає нову себе. Поранення змінило її життя на 180 градусів.

— На протез люди реагують по-різному: хтось може дивитися, не зводячи очей, хтось може пройти повз мене навіть не звернувши уваги, а хтось - може навіть підійти і обійняти, — ділиться вона.

Автор: надане сім'єю Голубенків
  Олена Голубенко з чоловіком
Олена Голубенко з чоловіком

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готується стати олімпійським чемпіоном: військовий про "м'ясорубку" під Бахмутом, поранення і реабілітацію

Ми всім нашим американським друзям розказуємо про війну

Олена залишається оптимістичною і прагне підтримати інших, хто пережив подібний досвід.

— Я хочу щоб всі, хто переніс подібний досвід, ніколи не здавались. Це дуже непросто — починати життя з початку, але дуже важливо непохитно вірити в себе та долати різні вершини. Життя одне і його потрібно жити на повну, — переконана дівчина.

Зараз Олена та її сім'я також взяли на себе важливу місію — розповідати світові про війну в Україні. — Ми всім нашим американським друзям розказуємо про війну та показуємо живі наслідки війни сьогодення в Україні, — підсумовує дівчина.

Отримати допомогу українцям з інвалідністю можна на сайті організації EnableMe Ukraine. Ви можете поставити запитання експерту та отримати безкоштовну допомогу у спільноті EnableMe.

Зараз ви читаєте новину «"На протез реагують по-різному. Хтось може підійти і обійняти" - жінка, що вижила після ракетного удару по Умані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути