понеділок, 06 листопада 2017 21:30

На літаках, які обслуговуватиме "Антонов", Росія переправляє військову техніку до Сирії - експерт

На літаках, які обслуговуватиме "Антонов", Росія переправляє військову техніку до Сирії - експерт
Через перервану співпрацю втратять і Росія, і Україна. Але треба не забувати про політичний аспект. Автор:antikor.com.ua

Без співпраці із українським заводом "Антонова" і виданих ним сертифікатів льотної придатності літаки Ан не зможуть приземлитися у аеропорту жодної з європейських країн.

Про це в коментарі розповів військовий експерт з авіації Валерій Романенко.

"Подібна ситуація виникла і з української сторони з російськими військово-транспортними Іл-ами, що знаходяться на озброєнні мелітопольської бригади транспортної авіації України. Україна не має на них жодної документації, хоча може ремонтувати ці літаки в Миколаєві без допомоги Росії.

Росіяни думали, думали і запропонували наступне: вони дадуть сертифікати льотної придатності на наші літаки, а ми на їхні. Тут треба ураховувати політичну складову. Бо на цих самих АН 124 возять військову техніку до Сирії. Якщо нам це потрібно – можемо це робити.

Однак питання з сертифікацією для Анів – не єдина проблема, яку отримала російська сторона через припинення співпраці з українським підприємством.

"Російські повітряні сили не доотримали два літаки Ан-148, які мали до них надійти в цьому році. Поставка перенесена на наступний рік і знаходиться під питанням.

Занадто довго будували літаки для матінки Росії. Тому втратили європейський ринок назавжди.

Ми не отримуємо за продовження льотного сертифікату грошей, вони не отримують можливості експлуатувати весь парк літаків Ан-124. Крім того, якби вони не полізли до нас, то ці літаки могли б бути модернізовані згідно з європейськими нормами з новим устаткуванням. У антонівців був такий проект. Наприклад, кожен літак має бути обладнаний пристроєм, що попереджає можливість зіткнення в повітрі, можливість зіткнення з високим предметом на місцевості. З гіркою чи з чимось таким як, наприклад, хмарочос.

Серійне виробництво Ан-140 в Самарі теж зупинено. Ми туди поставляли двигуни. Частина виробляла Росія, а частину – Україна. Отже втрати з обох сторін досить великі. Але ці літаки використовуються російськими військово-повітряними силами. Політичний аспект в кожному випадку треба оцінювати", – вважає експерт.

З приводу фінансової ситуації на підприємстві "Антонов" Романенко висловлюється не дуже оптимістично: "Вони втратили час. Занадто довго будували літаки для матінки Росії. Все, що не розробляв Антонов, було орієнтовано на російський, СНД-івський ринок і Африку. Лише окремі літаки (Ан-158) надходили на Кубу. І це замість того, щоб перейти на європейські стандарти. Тому втратили європейський ринок назавжди.

Сьогодні потенційні покупці для підприємства Антонова – це країни, які зараз переживають економічні труднощі, такі як Хорватія і Греція.

За чутками, територія заводу вже розпланована під утилізацію і забудову якимось комплексами.

За словами політолога Сергія Толстова, Кабмін прийняв рішення про ліквідацію державного концерну "Антонов".

"По суті це підприємство знаходиться у стані ліквідації, - розповідає він. – За чутками, вони вже частково викуплене Китаєм і переносить виробничі потужності до однієї з китайських провінцій, а територія заводу вже розпланована під утилізацію і забудову якимось комплексами".

Український завод ДП "Антонов" ремонтуватиме російські Ан-124-100 "Руслан" в Ульяновську РФ. В обмін на це підприємство отримає документацію для літаків Іл-76.

Зараз ви читаєте новину «На літаках, які обслуговуватиме "Антонов", Росія переправляє військову техніку до Сирії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути