Ексклюзиви
неділя, 20 січня 2008 11:30

На Кубі пройдуть парламентські вибори

В неділю на Кубі пройдуть сьомі загальні вибори в провінційні асамблеї, а також вибори депутатів Національної асамблеї народної влади (парламенту) країни.

Нинішні вибори проходять в незвичайній обстановці. Беззмінний лідер Куби з 1959 року Фідель Кастро після перенесеної операції на кишечнику в липні 2006 року тимчасово залишив всі вищі державні пости і передав правління країною своєму братові - Раулю.

Не дивлячись на тривалу хворобу, в грудні минулого року Фідель Кастро був висунутий кандидатом в депутати Національної асамблеї народної влади Куби виборцями однієї з муніципій колиски кубинської революції міста Сантьяго-де-Куба.

Згідно кубинської конституції обрання до парламенту - неодмінна умова для того, щоб претендувати на вищу посаду в країні - пост голови Держради.

Зараз багато політологів в Латинській Америці гадають, чи означає це, що Фідель Кастро управлятиме країною і далі. Сам лідер кубинської революції поки не дав ясної відповіді на це питання. На цьому тижні в черговій статті, яку опублікувала кубинська преса, він лише заявив, що поки не має тієї фізичної форми, щоб особисто виступати з агітаційними промовами перед виборцями.

Раніше в черговому посланні кубинському народу Фідель Кастро заявив, що "не збирається все життя триматися за владу і тим більше закривати дорогу молодшим діячам".

Як вважають місцеві спостерігачі, це питання поки залишається відкритим, і все залежатиме від стану його здоров"я.

Остання зустріч з президентом Бразилії Луісом Інасіо Лула да Сілвою в Гавані показала, що Фідель Кастро в хорошій формі і достатньо окріп, щоб повернутися до політичної діяльності.

Швидше за все, Фідель визначиться з тим, яку роль він гратиме в державі вже після виборів депутатів Національної асамблеї, коли буде сформована Держрада і необхідно буде вибрати голову Держради.

Вибори на Кубі завжди проходять з високою активністю виборців - більше 95% громадян країни, як правило, приходять голосувати, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «На Кубі пройдуть парламентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути