середа, 24 листопада 2010 14:40

На дні океана знайшли кальмарочерв'яка, який харчується екскрементами (ФОТО)

Вчені зловили і вивчили кальмарочерв'яка - незвичайну істоту, що живе на глибині майже три кілометри. Опис тварини та результати аналізу її ДНК наведені в статті дослідників в журналі Biology Letters.

Дивну тварину було вперше виявлено в 2007 році за допомогою дистанційно керованого робота. Він працював у Целебесському морі, яке розташовується між островами Сулавесі, Калімантан, Мінданао, Сангіхе і архіпелагом Сулу в західній частині Тихого океану. Дотепер ученим не вдавалося спіймати живих кальмарочервів, так як вони боялися пошкодити або їх самих, або обладнання.

Генетичний аналіз показав, що тварини, яких зарахували до виду Teuthidodrilus samae, належать до типу кільчастих хробаків. Це найбільш високоорганізована група таких тварин.

Тіло сліпого створіння розміром близько дев'яти сантиметрів вкрите довгими напівпрозорими білястими виростами різноманітної форми. За їх допомогою черв'як плаває. Всього виростів близько 25 пар. Вони роблять T. samae схожим на кальмара. На голові кальмарочерва розташовані ще десять структур. Їхня довжина приблизно така сама, як і у тіла. Вчені вважають, що з їх допомогою тварина відчуває запахи і таким чином орієнтується у просторі. T. samae харчується "морським снігом" - мертвим планктоном, екскрементами , що падають згори.

Вчені вважають, що кальмарочерв є перехідну стадію від багатощетинкових черв'яків, що мешкають на дні, до черв'якам, що населяють товщу воду значно ближче до поверхні.

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «На дні океана знайшли кальмарочерв'яка, який харчується екскрементами (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути