Ексклюзиви
понеділок, 22 листопада 2010 10:49

У Мексиці знайшли тисячолітню статую гравця у м'яч (ФОТО)

Вчені з Національного інституту антропології та історії (Мексика) знайшли під час розкопок археологічної пам'ятки Ель Теуль (штат Сакатекас, муніципалітет Теуль-де-Гонсалес-Ортега) статую обезголовленого гравця в м'яч. Її було створено в доіспанський період історії Америки. Знахідку вдалося зробити під час розкопок, які ведуться в Ель Теуль перед відкриттям давнього культового центру для широкої публіки, яке заплановано на 2012 рік. Зараз археологи досліджують шари, які датуються 900-1100 роками.

Вчені прийшли до висновку, що статуя спочатку створювалася без голови. Можливо, вона служила постаментом для відрубаних голів гравців у м'яч, яких приносили в жертву.

Статуя зроблена у вигляді циліндра діаметром в 52 см і висотою в 1,97 м. Цей кам'яний "стовп" важить близько тонни. Він колись стояв у південно-східній частині майданчика для гри у м'яч. Фрагменти схожої статуї знайдені також і в північному куті майданчика. Археологи припускають, що знайдуть ще дві таких же статуї в західній частині майданчика, який наразі не вивчений.

Під час розкопок також знайдено безліч інших цікавих предметів. Наприклад, намисто з раковин і нефритових намистин, підвіски з теотіуаканськимі орнаментами, поліхромну кераміку, а також мідні брязкальця і кільця, створені в одній зі знайдених поблизу ливарних майстерень.

За словами археолога Петера Хіменеса Беттса (Peter Jimenez Betts), одного з керівників Археологічного проекту Серро дель Теуль, така велика кількість знахідок пов'язана з тим, що люди постійно жили тут майже 1800 років поспіль. Для порівняння, Теотіукан був заселений протягом восьми століть, а Монте-Албані - дванадцяти. У Ель Теуль індіанське поселення існувало в період з 200 року до н.е. до 1531 року, і його можна порівняти лише з індійським містом Чолуле на захід від Пуебла.

"Під час археологічних робіт ми знайшли свідчення того, що какскани жили тут у XVI столітті, а також поховання, які датуються III-II століттям до н.е.", - зазначив археолог.

Петер Хіменес і його колега Лаура Солар (Laura Solar) вважають, що Ель Теуль колись був одним з найважливіших церемоніальних центрів народу какскан, які не раз завдавали поразки іспанським конкістадорам після відкриття європейцями Нового світу, в тому числі під час війни мікстонамі (1540-1551 ). Какскани жили в Ель Теуль принаймні два століття, приблизно з 1350-1400 по 1531. Союзники іспанських конкістадорів тлашкальтекі спалили місто вщент, залишивши від нього одні руїни. Місцеві жителі покинули його, а поселення було перейменовано в Сан-Хуан-Баутіста-дель-Теуль (San Juan Bautista del Teul).

Значення цього церемоніального центру підтверджують і більш пізні джерела. Наприклад, геодезист Карл де Бергесен (Carl de Berghes) в середині XIX століття створив точну карту поселення. Сьогодні археологи провели топографічні дослідження археологічної пам'ятки за допомогою сучасного обладнання. Вони створили тривимірну модель, на яку занесли розташування всіх розкопок, архітектурних пам'ятників і поховань. Розкопки в Ель Теуль ведуться систематично, і вже через два роки всі бажаючі зможуть відвідати цей стародавній церемоніальний центр.

Infox

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці знайшли тисячолітню статую гравця у м'яч (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути