Ексклюзиви
середа, 31 липня 2013 11:59

На Черкащині відкрили меморіальну дошку першому міністру фінансів уряду УНР

Автор: Фото: day.kiev.ua
 
У селі Дзензелівка Маньківського району Черкаської області на Будинку культури встановили меморіальну дошку Христофора Барановського. Не маючи середньої освіти, завдяки своєму таланту фінансиста у 22 роки став одним із лідерів українського кооперативного руху. Очолював Дзензелівське ощадно-позичкове товариство і "Союзбанк". Протягом 14 років постійно проживав в Дзензелівці. Був першим міністром фінансів уряду Української Народної Республіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині поставлять пам?ятник петлюрівцю, що покохав галичанку

"Будинок культури колись був Київським Союзбанком. Він будувався з ініціативи Барановського. При ньому на початку минулого століття у селі звели шкільний комплекс. До нього входила вища та земська  школи, 4-квартирний будинок вчителів та директорський будинок. У двох приміщеннях зараз міститься районний краєзнавчий музей, а в земській школі проходять уроки для учнів по обробці дерева та металу", – розповів сільський голова Віталій Букань.

Ідею з меморіальною дошкою запропонував директор краєзнавчого музею Юрій Дудник.

Автор: Фото: histans.com
  З 1897-го по 1911 рік Барановський жив у Дзензелівці
З 1897-го по 1911 рік Барановський жив у Дзензелівці
"Люди повинні знати історію свого села. Христофор Барановський жив у Дзензелівці з 1897 по 1911 роки і керував тут ощадно-позичковим товариством. Воно було найуспішнішим у всій Російській імперії. За пропозицією Барановського у 1907 році було зведено Союзбанк, який був головним кооперативним банком Київської губернії. Барановського згодом призначили міністром фінансів УНР і він виїхав у Київ. Але весь час підтримував зв'язок зі своїм селом. Ми плануємо ще встановити пам'ятник Олександру Черненку. Він був організатором сільського ощадно-позичкового товариства. А головою був Христофор Барановський. Завдяки цим двом людям, засновникам кооперативного руху, місцеві селяни на початку 20 століття вилізли з боргів і стали жити заможніше", - зазначив Віталій Букань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отаман Волох викрав державну скарбницю УНР

Дзензелівське ощадно-позичкове товариство  у перші 15 років свого існування об'єднало понад 3 тис осіб. Видало кредитів майже на 3 млн. крб. Було третім серед кредитних кооперативів Російської імперії.  Зі складу селяни могли придбати посівний матеріал, добрива і необхідний реманент. Саме у цьому товаристві було засновано Київський Союзбанк, головою правління якого став Барановський. Цей банк став першим в Україні союзним утворення споживчих кооперативів. В ті часи влада не дозволяла вести діяльність банку в Києві і до 1911 року він працював у Дзензелівці. Вважався беззаперечним лідером серед кредитних кооперативних союзів України і був другим в усій Російській імперії. Його баланс перевищував 2 млн крб. У грудні 1913 року цей банк увійшов до Міжнародного сільськогосподарського кооперативного союзу. Але з приходом більшовиків все було знищено. У 20-х роках Барановський емігрував за кордон. Недовго жив у Німеччині, потім переїхав до Бразилії. Там у Сан-Паулу жив до 1941 року, де і похований.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині відкрили меморіальну дошку першому міністру фінансів уряду УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути