середа, 05 вересня 2007 13:33

На 80-му році життя помер народний артист Росії Віктор Єгунов

В Іркутську в віці 79 років у вівторок помер народний артист Росії Віктор Єгунов.

Як РИА "Новости" повідомили в академічному театрі Іркутська драми імені Охлопкова, почесний громадянин Іркутська Віктор Єгунов помер після тривалої хвороби.

У доробку Віктора Пантелеймоновича понад 200 ролей. Поховають Віктора Єгунова 6 вересня в Іркутську.

Біографія актора

Актор академічного театру Іркутська драми їм М. П. Охлопкова, народний артист Росії Віктор Пантелеймонович Єгунов народився 1 лютого 1928 року в Китаї. Пізніше його сім"я виїхала в Мічурінськ, де хлопчик пішов у перший клас. Після 2 класу початкової школи вони переїхали в Іркутську область, на батьківщину батьків, де він закінчив 8 класів.

У 1942 році, під час Великої Вітчизняної війни, Єгунов працював учнем токаря в паровозному депо.

У 1944 році вступив у театральну студію при драматичному театрі Іркутська, після закінчення якої в 1948 році, служив у лавах Радянської Армії. Службу проходив в Ачинську Красноярського краю на посаді авіамеханіка.

У 1952 році, після демобілізації, повернувся в академічний драматичний театр Іркутська ім. М.П.Охлопкова, в якому служив до кінця життя і на сцені якого він зіграв понад 200 ролей серед яких: Козулін в "Характерах" Шукшина, Непряхін у "Золотій кареті" Леонова, Нестор в інсценуванні повісті Распутіна "Живи й пам"ятай", Мітя Віслухін у п"єсі Гуркіна "Любов і голуби".

Серед ролей російської класики – Адуев-молодший ("Звичайна історія"), Щасливцев ("Ліс"), Луп-Клешнін ("Цар Федір Іоаннович"), Расплюєв ("Смерть Тарелкіна"), Хома Опіскін ("Село Степанчиково і його мешканці"). У репертуарі артиста були й такі вистави, як "Недоумкуватий Журден" (Журден), "Біг" (Хлудов), "Воронячий гай" (Калошин), "Молода гвардія" (Олег Кошовий), "Історія з метранпажем" (Калошин).

Особливе місце в творчості Єгунова посідала роль евенка-мисливця Єремєєва в п"єсі А. Вампілова "Минулого літа в Чулімську" ("Валентина"). Він зіграв її двічі: у першій постановці п"єси в Іркутську (1973) і в новій сценічній редакції (2001).

Віктор Єгунов виїжджав на гастролі в США із спектаклями "З Америки з любов"ю", "Вечір". Він неодноразово виступав як постановник спектаклів, частіше – як художник-сценограф; був автором макету будівлі драмтеатру, який знаходиться в Краєзнавчому музеї, працював над макетом Кафедрального собору Іркутська.

Віктор Єгунов викладав у театральному училищі. З 1988 року Віктор Єгунов – народний артист Росії. У 1999 році він став Почесним громадянином міста Іркутська. Автор книги "Другий після всевишнього" (2003).

Актор був одружений тричі. Від першої дружини є син, від другої і від третьої – дочки.

Зараз ви читаєте новину «На 80-му році життя помер народний артист Росії Віктор Єгунов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути