четвер, 13 жовтня 2011 15:21

Мозок під час стресу приглушує біль "внутрішньою марихуаною"

Мозок під час стресу приглушує біль "внутрішньою марихуаною"

Зникнення больових відчуттів, що може спостерігатись у людей у стані сильного стресу, пов'язане з роботою одного з відділів мозку - гіпокампа, який виділяє речовину, за своїм складом схожу на марихуану, пишуть ірландські вчені в статті, опублікованій в журналі Pain.

Почуття болю в людини й тварин, які зазнають жаху або сильного стресу, може майже повністю зникати. Ця важлива властивість дозволяє врятуватися в загрозливих для життя ситуаціях. Вивчення стрес-індукованої аналгезії може мати важливе значення для розробки нових протибольових препаратів.

Група під керівництвом Девіда Фінна, співдиректора центру дослідження болю Національного університету Ірландії, вперше з'ясувала, як саме мозок "вимикає" біль в умовах стресу.

"Організм може пригнічувати біль при екстремальному стресі за допомогою подібної до марихуани речовини, яка виробляється в мозку. Ми вперше встановили, що гіпокамп (відділ мозку, відповідальний, зокрема, за здатність запам'ятовувати) відіграє важливу роль в дії цих ендоканнабіноідов", - сказав Фінн, слова якого наводяться в повідомленні університету.

Він і його колеги змогли продемонструвати, що припинення вироблення ферменту, що розщеплює один з цих ендоканнабіноідов в гіпокампі, продовжує час стресового знеболювання.

Зараз ви читаєте новину «Мозок під час стресу приглушує біль "внутрішньою марихуаною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути